Különleges államkötvényeket bocsátana ki az Egyesült Államok

US-ECONOMY-FINANCE-CURRENCY HORIZONTAL ILLUSTRATION CLOSE-UP CURRENCY DOLLAR SECURITY MEASURE BANK NOTE BANK FINANCE ECONOMY FRAUD WRESTLING FIGHT AGAINST CORRUPTION EFFIGY
A close-up of the front of the US 10-dollar bill bearing the portrait of Alexander Hamilton, America's first Treasury Secretary, is seen on December 7, 2010 in Washington, DC. Various security features are imprinted into the bank note. Different denomination security threads have various colors which are visible when lit by ultra-violet light. The security features found in United States currency are selected after extensive testing and evaluation of hundreds of bank note security devices, many of which are used successfully by other countries with lower production and circulation demands. AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
Különlegesen hosszú lejáratú, ötven, vagy akár száz éves futamidejű kötvényeket is piacra dobna az Egyesült Államok, hogy ezzel is segítsék kezelhető keretek között tartani a szövetségi kormányzat adósságát, közölte az amerikai pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Steven Mnuchin azt mondta, ha "van kereslete", az Egyesült Államok kincstára kész 50 éves lejáratú kötvények kibocsátására, hogy ezzel is enyhítsenek valamennyit a 22 ezer milliárd dollárra rúgó szövetségi adósságon és elősegítsék az alacsony kamatráták megmaradását. A pénzügyminiszter azt is mondta, kedvező fogadtatás esetén,

akár a 100 éves futamidejű kötvények is megjelenhetnek a piacon.

Steven Munchin amerikai pénzügyminiszter 50 illetve 100 éves lejáratú amerikai államkötvények kibocsátását is lehetségesnek tartja Forrás: Picture-Alliance/AFP/Kevin Dietsch

A Reuters beszámolójából kiderül, a kormány már két éve vizsgálja az úgynevezett ultra-hosszú lejáratú amerikai államkötvények kibocsátásának lehetőségeit. A leghosszabb lejáratú amerikai állampapírok jelenleg 30 évre szólnak.

A lépésnek köze lehet ahhoz, hogy Donald Trump amerikai elnök nemrégiben felszólította a szövetségi pénzügyi irányítás vezetőit, szorítsák a kamatszinteket nulla százalék alá, hogy ezzel is csökkentsék a kamatkiadások miatt az államháztartásra háruló terheket.

Ugyan a döntés csak jövő héten várható, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozások szerint valóban kamatcsökkentést hajt végre, az elemzők szerint negyed százalékpontos vágással.

Illusztráció Forrás: AFP/Paul J. Richards

Ezt azonban árnyalja, hogy a Fed-elnök Jerome Powell és néhány más vezető szakember szerint az amerikai gazdaság még mindig meglehetősen jó formában van, annak ellenére, hogy érzékelhetők a világgazdaság lassulásának jelei, valamint az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus is érezteti hatását. A Fed eddig következetesen tartózkodott attól, hogy negatív kamatokat vezessen be, vagy a mutatót politikai nyomásra módosítsa. A negatív kamatlábaknak egyébként a pénzügyminiszter sem híve, aki szerint az alacsony ráták jót tesznek a gazdaságnak, a negatív kamatok viszont megsértik a bankszektor teljesítményét, ami nélkül elég nehéz gazdasági növekedést elérni.

A lehetséges amerikai kamatcsökkentésnek és a tervezett ultra-hosszú lejáratú kötvényeknek köze lehet ahhoz is, hogy - az Origo ebben a cikkében írta meg - az EKB a héten kamatcsökkentést és monteráris lazítást jelentett be, hogy ezzel stimulálja Európa lassuló gazdaságát. A hírek szerint Trump elnök ennek kapcsán hasonló lépést vár el, azért, hogy várakozása szerint, így őrizhesse meg az amerikai gazdaság elmúlt néhány évének kiugróan jó mutatóit.