Nagy a baj a sertéspestis miatt, Kína már a sertéshús tartalékokat éli fel

Október óta nem korlátozhatják az önkormányzatok a mezőgazdasági haszonállatok tartását, disznók
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a sertéspestis probléma Kínában, ahol egyre több nagyváros és tartomány nyúl a fagyasztott tartalékokhoz, hogy biztosítani tudják az ellátást a lakosság számára. Az utóbbi időben hihetetlenül elszállt a sertéshús ára, ez pedig azért is fontos, mert a sertéshús a kínai étrend egyik legfontosabb eleme.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb sertéshús piacának számító Kína a sertéspestis miatt tavaly óta már 100 millió disznót veszített el. A sertéshúshiány mára már olyan komollyá vált, hogy több város is hozzányúlt a fagyasztott vésztartalékokhoz,

ráadásul közeleg az ország második legfontosabb ünnepe, így a helyzet még tovább romolhat.

A hiány miatt az elmúlt esztendőben 50 százalékkal emelkedett a sertéshús ára, és ez is szerepet játszik abban, hogy egyre több helyen teszik elérhetővé a fagyasztott tartalékok részét. Ezzel a lépéssel próbálják meg visszaszorítani az árakat és feltámasztani a kínálatot.

Október óta nem korlátozhatják az önkormányzatok a mezőgazdasági haszonállatok tartását, disznók Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Csinan városa az Őszközépünnep előtt dobja piacra az első nagyobb mennyiségű fagyasztott sertéshús készletét, majd október elsején további 1500 tonnát is elérhetővé tesznek a lakosság számára, hiszen a közelgő ünnep az egyik legfontosabb Kínában.

Csinan mellett már Hajnan és Kanton tartomány is hozzányúlt a vésztartalékokhoz.

A kínai sertéshús-tartalékok létrehozásáról még 1970-ben döntöttek, hogy élelmezési vészhelyzet esetén se fogyjanak ki a húsból, valamint szükség esetén az árakat is stabilizálni lehessen. Kína nem közölt számokat arról, hogy hány tonna fagyasztott sertéshúst tárol tartalékként. Az viszont jó jel, hogy a központi tartalékokhoz eddig nem kellett hozzányúlnia a pekingi kormánynak, csak tartományi szinten dobtak piacra a fagyasztott tartalékból.

Azonban a helyzet gyorsan változhat. Szakértők szerint állítólag a kormány arra készül, hogy a következő időszakban, különösen az ünnepek alatt, többször is hozzányúl majd a tartalékhoz. A pekingi vezetés a tartalékok megnyitása mellett most kedvező kölcsönöket kínál a sertéstenyésztőknek, illetve jelentős támogatásokat is biztosít az ágazat számára.

Ahhoz, hogy növelni tudják a sertéshúsellátást Kína további lépéseket is tesz. Néhány amerikai mezőgazdasági importárunál eltörölték a korábban kivetett új vámokat. Ide tartozik a szójabab és a sertéshús is.

Ez nem csak Kínának segít abban, hogy enyhítsen a sertéshúshiányon, hanem az Egyesült Államok szójabab iparának is lökést adhat.

Az Egyesült Államok szójabab exportjának 60 százalékáért Kína felelt, azonban a vámháború miatt 13,7 százalékkal visszaesett a szójabab-export. Nem beszélva arról, hogy a szója világpiaci ára is majdnem 20 százalékot, egészen pontosan 19,2 százalékot zuhant. Ezen segíthet most a kínai kormány azon lépése, hogy ezeknél a mezőgazdasági termékeknél eltörlik a vámokat.