A légkondi lehet a legújabb sztárbefektetés

légkondicionáló Hova és hogyan érdemes klímát szereltetni? – Eláruljuk!
Vágólapra másolva!
A minden rekordot megdöntő európai és ázsiai hőséghullámok miatt egyre több befektető a légkondiban látja a jövőt, ez pedig a különböző gyártók részvényeinek árfolyamán is jól érezhető. Sokan fogadnak arra, hogy az egyre nagyobb és tartósabb meleg miatt a következő években drámaian megnő a légkondik eladása, ahogyan egyre több háztartás szerel be készüléket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a Johnson Controls International, a United Technologies és az Ingersoll-Rand árfolyama is jócskán 25 százalék fölött erősödött az év eleje óta, annak ellenére is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt lassult a globális gazdasági növekedés.

Szintén jól teljesítenek az olyan légkondikat gyártó külföldi cégek, mint a Daikin és a Hitachi, amelyek szintén erős félévet tudhatnak maguk mögött.

Szakértők szerint ezek vállalatok tovább fognak erősödni a tőzsdén, mivel a globális felmelegedés miatt egyre nagyobb az igény a klímaberendezésekre. Terjeszkedésre pedig bőven van lehetőség, hiszen a Reuters szerint csupán az európai háztartások 20 százaléka rendelkezik klímával.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezzel szemben az Egyesült Államokban a háztartások 87 százalékába van légkondi, Japánban pedig tízből kilenc háztartás rendelkezik klímával. Ennek oka, hogy Európában mindig is nagyobb hangsúlyt fektettek az energiatakarékosabb hűtési formákra.

Az előrejelzesek szerint 2040-re 4,3 százalékkal növekedni fog Európában a háztartások által beszerelt légkondicionáló eszközök aránya.

Globálisan 2030-ig 700 millió klímaberendezést adnak majd el, 2050-re pedig 1,6 milliárdra duzzad a szám.