Hamarosan az USA lehet az olajpiac ura

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint az Egyesült Államok hamarosan tartósan is a világ legnagyobb olajexportőre lehet, miután idén már sikerült rövid időre letaszítania a trónjáról Szaúd-Arábiát.
Vágólapra másolva!

A kirobbanó ütemben bővülő amerikai palaolaj-kitermelés hatására egyre szűkül a rés az USA és Szaúd-Arábia olajexportja között. Egyelőre még az arab olajhatalom a világ legnagyobb exportőre, azonban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentése alapján az Egyesült Államok hamarosan átveheti az első helyet.

Az USA egyébként idén rövid időre már meg is előzte Szaúd-Arábiát

– írja a CNBC. Júniusban ugyanis az amerikai kőolajexport meghaladta a napi 3 millió hordót. Ezzel az összes olajpiaci amerikai exporttermék mennyisége közel 9 millió hordóra emelkedett.

Eltérő utakon

Ezzel egy időben Szaúd-Arábia (illetve az OPEC és szövetségesei) éppen hogy visszafogják a kitermeléseiket annak érdekében, hogy normalizálják – megemeljék – az olaj árfolyamát. Szaúd-Arábia egyébként a kitermelés-csökkentés ellenére is visszaszerezte a globális elsőséget júliusban és augusztusban.

Az IEA elemzése azonban rámutat, az Egyesült Államok aktívan energiapiaci uralomra tör, függetlenül attól, hogy miként alakul az olaj ára.

Az USA logikája tehát lényegében abban áll, hogy annyi nyersanyagot termelnek amennyit csak – megfizethető módon – tudnak, nem törődve azzal, hogy alakulnak az árak a világban.

Élre tör az USA az olajpiacon Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

A szervezet megjegyezte, az idei év utolsó negyedévében az USA várhatóan tovább fejleszti az export-infrastruktúráját, aminek köszönhetően lehetővé válik a napi 4 millió hordós kőolajexport is. Egy ilyen felfokozott ütemű termelés mellett azonban az amerikai eladók részéről fölmerül majd a kérdés, elégséges áron tudják-e értékesíteni az exportot a nemzetközi piacon.

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok több mint duplájára növelte az olajkitermelését,

elérve a napi 12,3 millió hordós szintet. Ezzel az USA a világ legnagyobb olajkitermelője.

Globális jóslatok

A fentiek mellett az IEA úgy számolt, hogy a világ olajkereslete változatlanul napi 1,1 millió hordóval bővül majd 2019-ben, és 1,3 millió hordóval 2020-ban. A friss prognózis azonban úgy érvényes, hogy az IEA nem számolt a világgazdasági környezet további romlásával.

Ellentétes úton jár az Egyesült Államok és az OPEC Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Ezzel párhuzamosan az OPEC egy szerdai jelentésében már az egymást követő második hónapban csökkentette a globális olajkereslet-növekedésre vonatkozó előrejelzését.

A szervezet szerint idén napi 1,02 millió hordós növekedésre kell készülni, ami 80 000 hordóval alacsonyabb az augusztusi becslésnél.

Az OPEC számításai alapján jövőre viszont napi 1,08 millió hordóval bővülhet a kereslet, de ez is 60 000 hordóval marad el az augusztusban várttól. Az OPEC a kereslet-növekedés lassulását az idei első féléves gyenge makrogazdasági adatokkal, valamint az idei növekedési kilátások romlásával indokolta.