Meghalt a texasi olajpápa

T. Boone Pickens
(FILES) File photo taken on April 19, 2011 shows BP Capitol foundrer T. Boone Pickens participating in a debate on US energy policy at the National Press Club in Washington. - Pickens, the one-time wildcat Texas oil prospector who built an energy empire during a 60-year career, and whose personality was as outsized as the state he called home, died September 11, 2019 at 91. The energy industry pioneer and philanthropist whose boardroom brawls, corporate raiding and oil booms and busts became the stuff of legend died of natural causes surrounded by friends and family, spokesman Jay Rosser said in a statement by Pickens's foundation. (Photo by Nicholas KAMM / AFP)
Vágólapra másolva!
Közvetlen, baráti hangvételt ütött meg beszédeiben és társalgásai alkalmával, az üzletben viszont könyörtelen volt T. Boone Pickens, a legendás texasi üzletember. Az élete utolsó éveiben sokat jótékonykodó mágnás 91 évesen halt meg.
Vágólapra másolva!

Pickens korábban három évtizeden át volt egy független olaj- és gázipari vállalat vezetője, és vált ez alatt az idő alatt az egyik leginkább elismert energetikai befektetővé. Az 1954-ben, néhány ezer dollárnyi kölcsönpénzből alapított Mesa Petroleumot egy időben a világ legnagyobb független olajvállalataként tartották számon. A céget 1996-ban, 68 éves korában eladta, de ahelyett hogy visszavonult volna, BP Capital néven saját energetikai befektetési alapot hozott létre üzleti céljaira - idézi fel a CNBC.

T. Boone Pickens családja körében halt meg Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Az 1980-as évekből számos vállalati felvásárlás fűződik a nevéhez, és bár ötletei nem minden esetben bizonyultak gyümölcsözőnek, piaci érzékenysége, a folyamatok alakulásának évekre előre szóló felismerése, az olajipari részvényekkel való sikeres kereskedése miatt szinte legendás tisztelet övezte.

A Forbes 2008-ban több mint 3 milliárd dollárra becsülte vagyonát.

Az eredetileg geológus végzettségű Pickens élete során több könyvet is írt, többek között az első millárd megszerzésének nehézségeiről.

2008-ban az olajguru azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy televíziós reklámokban promótálta a szélenergia hasznosítására indított kezdeményezését, melynek induló 100 millió dollárját személyes vagyonából vette el a célra. Pickenst ekkor már az foglalkoztatta, hogyan tudná csökkenteni Amerika olajfüggőségét új energiaforrások bevonásával.

Élete utolsó éveiben számos filantróp akciója volt, néhány év alatt több mint 1 milliárd dollárt fordított jótékony és társadalmilag hasznos célokra adományok formájában. Különösen nagyvonalúan támogatta alma materét, az Oklahomai Állami Egyetemet.

A halálát megelőző napokig aktív volt, sokat használta a Twittert, ahol maga is megosztott bejegyzéseket, és többször közzétette neki tulajdonított üzleti bölcsességeit. A "booniuzmusok" egyik legismertebb mondása: "Egy ostoba, akinek van terve, felülkerekedhet egy zsenin, akinek nincs."