Nagy menetelés előtt áll az indiai részvénypiac

India, bicikliző emberek
An Indian man rides his bicycle past by the Rumi Darwaza gateway in Lucknow, northern India, on August 25, 2017. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az indiai részvénypiac könnyen 10 százalékot is ralizhat a következő hat hónap során – mondják a Credit Suisse elemzői. Ez pedig igen izgalmas vételi lehetőséget jelenthet a befektetők számára, akik manapság épp erősen keresik a következő nagy sztorit.
Vágólapra másolva!

Az indiai részvényeknek eddig nem volt túl jó évük. A legfontosabb papírok süllyedéseket mutattak, miközben a Nifty 50 index 8,71 százalékot, az S&P BSE Sensex index pedig nagyjából 7,44 százalékot esett (a szerdai zárásig) a júniusban elért csúcsokhoz képest.

Talán némi idő kell hozzá, de az indiai részvénypiac erősen fel fog pattanni – mondják a Credit Suisse elemzői.

A banknál úgy számolnak, hogy a következő hat hónap távlatában könnyen elképzelhető egy 10 százalékos emelkedés a jelenlegi szintekhez képest.

India tehát jó vételi lehetőséget kínál a részvénypiacon, és a szakemberek szerint ennek fő oka az, hogy nem fenyegetik külső kockázatok az országot. Az olaj ára alacsony, ami azt jelenti, hogy a Brent típusú nemzetközi benchmark kőolaj hordónként 60 dollár körüli áron mozog.

Ez elég jó hír Indiának, mivel az ország fontos nettó importőr, vagyis a gazdaságát általában is érzékenyen érinti az olajár emelkedése.

Főleg, hogy India igen jelentősen támaszkodik a nyersanyagra, vagyis egy komolyabb drágulás csak még tovább növelné a folyó fizetési mérleg hiányát.

A BSE Sensex részvényindex idei alakulása Forrás: Investing.com

A Credit Suisse-nél azt is kiemelték, hogy manapság politikai kockázatok sincsenek az országban, miután Narendra Modi miniszterelnök idén megnyerte a választásokat. Mindeközben az indiai jegybank kamatcsökkentési ciklusban van, a kormány pedig fiskális élénkítéseket lengetett be.

Fontos tényező ezen kívül, hogy India egy „defenzív piacnak" számít, vagyis jelentős részben a hazai gazdasági környezet határozza meg az alakulását

. Ennek eredményeként például az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus is csak mérsékelten érinti az országot – hangsúlyozta Suresh Tantia, a Credit Suisse régiós szakértője. Ez pedig annak fényében különösen felértékeli az indiai befektetési lehetőségeket, hogy számos ázsiai ország épp a kereskedelmi háború miatt küzd komoly nehézségekkel.