Az ország legmodernebb hulladékfeldolgozóját adták át Debrecenben

A szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszert adtak át Debrecenben
Debrecen, 2019. szeptember 12. Előválogatást végeznek az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. dolgozói a cég Vértesi úti telephelyén, Debrecenben az üzem korszerűsített, szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszere átadásának napján, 2019. szeptember 12-én MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A korszerű hulladékválogató üzem kialakítása 827 millió forintba került, a beruházáshoz szükséges összeget saját forrásból, illetve banki hitelekből fedezték - jelezte az üzemavatón Kardos Marianna, a cég ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

A korszerű hulladékválogató üzem kialakítása 827 millió forintba került, a beruházáshoz szükséges összeget saját forrásból, illetve banki hitelekből fedezték - jelezte az üzemavatón Kardos Marianna, a cég ügyvezető igazgatója.

Papp László, Debrecen polgármestere bejelentette: az elkövetkező években a város kormányzati támogatással 6,3 milliárd forintból megújítja a megyeszékhely teljes hulladékgazdálkodási rendszerét, s a beruházás eredményeként évi 110 ezer tonna hulladék szelektív kezelésére lesz lehetőség.

Előválogatást végeznek az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. dolgozói a cég Vértesi úti telephelyén, Debrecenben az üzem korszerűsített, szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszere átadásának napján Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ennek érdekében már beszereztek 55 és félezer új gyűjtőedényt - tette hozzá. A polgármester jelezte: az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) kötött megállapodás keretében ebben a hónapban négy elektromos hulladékgyűjtő jármű érkezik Debrecenbe.

A környezettudatos gazdálkodás jegyében három 18 tonnás és egy 20 tonnás elektromos gyűjtőkocsit helyeznek üzembe a városban.

Papp László nagy jelentőségűnek nevezte az A.K.S.D. kezdeményező szerepét a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztésében. Megjegyezte: 2014-ben 2,5 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven Debrecenben, az idén ez a mennyiség meghaladja a 7 ezer tonnát.

A hulladékgazdálkodás korszerűsítése a kormány kiemelt törekvése - mondta az avatáson Benkő Tamás, a Miniszterelnöki Kormányiroda jogi- és koordinációs ügyekért, valamint közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára.

Utóválogatást végeznek az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. dolgozói a cég Vértesi úti telephelyén, Debrecenben az üzem korszerűsített, szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszere átadásának napján Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt mondta, ehhez stratégiai döntéseket kellett hozni, amelyek sorában nonprofit alapokra helyezték a hulladékgazdálkodást, így biztosították a magyar családoknak a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon évente négymillió tonna hulladék keletkezik. Fontosnak nevezte, hogy a körforgásos gazdasági modell - termelés-fogyasztás-újrahasznosítás - térhódításával ne keletkezzen hulladék, s ha mégis, akkor azt ne szemétként, hanem másodhasznosítású nyersanyagként kezeljék.