Oktatási, tudományos és kulturális eseményeknek ad otthont a Bölcs Vár

Bölcs Vár bejárás
Vágólapra másolva!
Folytatódik a szakmai munka a Bölcs Várban, a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány épületében, adott tájékoztatást az Origónak a Pallas Athene Alapítvány. Közleményükben megerősítették, hogy az épület használatbavételi engedélye érvényes és jogerős.
Vágólapra másolva!

A Bölcs Vár megnyitása óta otthona és vendéglátója oktatási, tudományos és kulturális eseményeknek. Az épület felújítása elnyerte az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének ICOMOS-Díját is, és a Budai Vár egyik legmeghatározóbb felújított történelmi épülete lett, mely nyitva áll a nyilvánosság számára is.

A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány épülete jogszerűen, jóhiszeműen használja az ingatlant, miután az tavaly júliusi átadása után első fokon használatbavételi engedélyt kapott.

Ezt támadta meg a szomszédos társasház, amit azonban a másodfokú hatóság elutasított és

a használatbavételi engedélyt megfelelőnek fogadta el, így az jogerőssé vált.

A Bölcs Vár épülete Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyanakkor mind a felújítási munkálatok, mind az épület üzemeltetése során az Alapítvány mindenben együttműködött az érintett hatóságokkal, az épület egész felújítása mindvégig a szomszédos társasházzal kötött megállapodás alapján történt, érvényes építési engedély alapján, a műszaki-technikai előírásoknak megfelelően - tájékoztat arról a Pallas Athene Alapítvány.

Ezzel ellentétes tartalmú, hivatalos írásbeli határozatot sem a társasház, sem az Alapítvány a mai napig nem kapott. Így - jelzi az Alapítvány - érdemben nem lehet nyilatkozni azokról az állításokról sem, amelyek a használatbavételi engedély visszavonásáról szólnak.