Irak beadta a derekát és visszafogja olajkitermelését

2019.09.11. 21:00

Irak azonnali hatállyal aláveti magát az OPEC olajkitermelés-csökkentési megállapodásának, miután az ország hónapokon keresztül túltermelést produkált – közölte a közel-keleti állam olajminisztere. Ez pedig végső soron komolyan megnövelheti a szervezet hitelességét a nemzetközi piacon.

Nemrég derült ki, hogy az OPEC második legnagyobb kitermelőjének számító Irak augusztusban rekord mennyiségű, napi 4,6 millió hordónyi olajat bocsátott ki. Ráadásul az iraki kitermelés az elmúlt években folyamatosan bővült, miután az ország két évtizeden keresztül különböző nehézségektől szenvedett.

Itt a váltás

Most azonban jó hír érkezett az OPEC számára azzal, hogy az iraki olajminiszter bejelentette, azonnali hatállyal visszafogják a kitermelést – megfelelve ezzel a szervezet célkitűzéseinek. A 14 tagú csoport számára ugyanis korábban folyamatosan probléma volt Irak szerepvállalása. Az ország ugyanis kitartóan jelezte, nem kíván teljes gőzzel részt venni a kitermelés-csökkentési programban, amely azt célozza, hogy normalizálja a nyersanyag árfolyamát.

Irak azonnali hatállyal visszafogja a kitermelésétForrás: AFP/Karim Sahib

Az iraki miniszter közlése szerint viszont ettől a hónaptól kezdve az iraki olajkitermelés visszatér a normális szintre, és a helyi energiatermeléshez használt kőolaj mértékét lecsökkentik napi 80-85 hordóra a korábbi 205 000 hordóról.

A 38 milliós lakosú Irak egyébként a világ ismert olajtartalékainak 12 százalékával rendelkezik, és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint az ország kitermelése 2030-ra elérheti a napi (közel) 6 millió hordós szintet is. Ezzel Irak lehetne a világ harmadik legnagyobb olajkibocsátó országa.

Egy nehéz kapcsolat

Irak és az OPEC viszonya azonban nem volt zökkenőmentes az elmúlt években. Az ország ugyanis 2016 óta folyamatosan hangsúlyozta, a közel 20 évig tartó, rendkívül gyenge kitermelés után sikerként élik meg a kibocsátás növekedését, és a vezetés kivételes helyzetet keresett magának az OPEC-en belül a kitermelés-csökkentéssel kapcsolatban. Onnan nézve ez elég logikus, hogy Irak állami bevételeinek hatalmas része (majdnem 90 százaléka) származik az olajból, és az elmúlt öt évet megelőzően brutálisan gyenge volt a kibocsátás.

A 2003-as amerikai megszállás és 2010 között ugyanis az iraki kitermelés napi kevesebb mint 500 ezer és alig 2,5 millió hordó között mozgott. Öt évvel ezelőtt azonban már sikerült elérni a napi 2,96 millió hordós kibocsátást.

A Brent típusú olaj árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

Úgy tűnik azonban, hogy a közel 5 millió hordós napi kitermelés már az a szint, amely kezdett zavart okozni az OPEC-en belül is. A mostani bejelentés előtt ugyanis a szaúdi állami média már múlt csütörtökön közölte, a szaúdi koronaherceg – aki gyakorlatilag az OPEC vezetője –, Mohammed bin Salman telefonon egyeztetett Adel Abdul Mahdi iraki miniszterelnökkel, és állítólag hangsúlyozta, mennyire fontos lenne Irak komolyabb szerepvállalása az OPEC projektjében.

Az OPEC egyébként idén júliusban jelentette be azt a döntését, hogy kiegészülve külsős partnerekkel (például Oroszországgal) 2020-ig visszafogja a kitermelését annak érdekében, hogy felnyomja az olaj árfolyamát. Ennek elsődleges okát a gyengülő keresleti kilátások, illetve a növekvő amerikai palaolaj-kitermelés adta. A csökkentés nagy részét Szaúd-Arábia vállalta magára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK