A gazdasági fellendülés egyik mutatója a növekvő pizzafogyasztás

Domino's Pizza
CHICAGO, IL - OCTOBER 12: Domino's menu items are shown on October 12, 2017 in Chicago, Illinois. Shares of the restaurant chain fell 4 percent today despite reporting an increase of more than 8 percent in domestic same-store sales. (Photo Illustration by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Indiában egyre több befektető várja a gazdasági fellendülést, amelyet úgy tűnik kitűnően jelez a pizza és a fánk fogyasztás. Egyre több szakember és befektető próbálja meg összekötni az élelmiszeripari cégek részvényének teljesítményét a gazdaság aktuális helyzetével, és néhány esetben ez meglepően jól működik.
Vágólapra másolva!

A Jubilant Foodworks, India legnagyobb gyorséttermi részvénye, az elmúlt évben elvesztette értékének közel negyedét, mivel az országban élők egyre inkább spórolnak a rossz gazdasági környezet miatt. Az Economic Times szerint ennek az az oka, hogy a fogyasztók, ha romlik a pénzügyi helyzetük, akkor az étterembe járást hagyják abba először, hogy spóroljanak.

Viszont az éttermi étkezés szintén az egyik első dolog, amely fellendül, ha rendeződni látszik a fogyasztók pénzügyi helyzete és az ország gazdasága.

Az indiai kormány az utóbbi hónapokban több, a gazdaságot élénkítő lépést is tett, a központi bank pedig - a szakértők szerint - további kamatcsökkentéseket tervez.

illusztráció Forrás: AFP/Scott Olson

Manoj Gori, az Equirus Securities elemzője szerint most érdemes gyorséttermi részvényeket vásárolni, miután a delhi kormány több, a fogyasztást ösztönző intézkedést hozott. Hozzátette, hogy amint a fogyasztók visszanyerik bizalmukat, az első dolguk az lesz, hogy megint elkezdenek többet költeni az étkezésre, valamint gyakrabban fognak házon kívül étkezni.

Hasonlóan gondolkodnak a Edelweiss Financial Services elemzői is, akik szerint a Jubilant bevétele 15 százalékot fog nőni 2020-ban elsősorban azért, mert helyre fog állni a fogyasztói bizalom.

A Jubilant mellett az Economic Times két másik részvényt is megemlít, és megjegyzi, hogy érdemes lesz figyelni a Domino's Pizza és a Dunkin' Donuts fánkozó papírjait. Szintén nagy nyertese lehet az indiai gazdaság fellendülésének a kínai Hong's Kitchen franchise, amelynek a részvényárfolyama a Citigroup szerint a következő 12 hónapban emelkedni fog.