A magyar bankok számára visszatértek az aranyidők

cég alapítás felszámolás kockázat grafikon számológép illusztráció
cég alapítás felszámolás kockázat grafikon számológép illusztráció
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét kiadta az Aranykönyvet, mely a felügyeleti adatszolgáltatás alapján közöl adatokat a hazai pénzügyi szektor szereplőiről. Az Aranykönyv valójában egy 58 munkalapból álló XLS fájl, amely hitelintézetek, biztosítótársaságok, pénzügyi vállalkozások, biztosítótársaságok és pénztárak mérlegét és eredménykimutatását közli.
Vágólapra másolva!

A 2017-es Aranykönyvhöz képest változást jelent, hogy 2018-ról hitelintézeti bankcsoportok is szerepelnek az Aranykönyvben. Ebben az OTP Bank-csoport a legnagyobb piaci szereplő, mely 14633 milliárd forintos eszközállománnyal rendelkezett a tavalyi év végén. Ebből a három fő elemként 1547 milliárd forint volt a készpénz, illetve a számlakövetelés és a látra szóló betétek, 8484 milliárd forint volt a hitelek összege és 3708 milliárd forintot tett ki az értékpapírok állománya.

A hitelintézeti bankcsoportok közül szinte minden eredmény terén az OTP Bank-csoport szerepel az élen, méghozzá jelentős előnnyel.

A csoport kamateredménye 617,8 milliárd forint, míg a díj- és jutalékeredménye 278 milliárd forint lett. Működési bevétele a teljes hazai hitelintézeti bankcsoport felét tette ki, 969 milliárd forint értékben. Nettó tárgyévi eredményük egyedül nekik három számjegyű: 321 milliárd forint.

A teljes szektor nettó tárgyévi eredménye 603,88 milliárd forint.

Mindegyik szereplő nyereséges volt, még a legkisebb szereplő is 436 millió forintos eredményt ért el, de az egy szereplőre eső nettó tárgyévi eredmény az OTP Bank-csoport kimagasló eredményének köszönhetően 46 milliárd forintot tesz ki.

A hazai bankok számára visszatértek a nyereséges évek dreamstime

A 2017-es évhez képest átlagosan 16,1 százalékkal nőtt a részvénytársasági formában működő hitelintézetek eszközállománya. A legnagyobb szereplő itt is az OTP Bank Nyrt. (8506 milliárd forint, előző évhez képest 9,4 százalékos növekedés), melyet a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. követ (3229 milliárd forint, +6 százalék), majd az UniCredit Bank (3051 milliárd forint, +7,4 százalék) és a Raiffeisen Bank Zrt. (2409 milliárd forint, +10,93 százalék) következnek. A legnagyobb eszközállományú hitelintézetek közé az Erste Bank Hungary Zrt. tartozik még (2458 milliárd forint, +18,83 százalék).

A részvénytársasági formában működő hitelintézetek közül az Erste Jelzálogbank Zrt.-nak sikerült a legnagyobb mértékben növelnie az eszközállományát, a változás közel 87 százalékos bővülés.

Noha szerényebb összegről van szó, de arányában kimagasló még a Mohácsi Takarék Bank Zrt. eszközállomány növekedése (64 százalék) és az Aegon Magyarország Lakástakarékpénztár Zrt. eszközállomány növekedése is, mely közel 62 százalékos. A lista alsó tartományában a jelenleg felszámolás alatt álló NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. helyezkedik el 11 százalékos eszközállomány csökkenéssel, de csökkent még az eszközállománya a MKB Bank Zrt.-nek (közel 10 százalékkal) és a Commerzbank Zrt.-nek is (1,4 százalékkal). A szektor többi szereplője mind növelni tudta eszközállományát.

A részvénytársasági formában működő hitelintézetek szinte mindegyike nyereséges,

csak a felszámolás alatt álló NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. könyvelt el veszteséget (82 millió forintos veszteség) és a Porsche Bank Hungaria Zrt. volt veszteséges még (258 millió forinttal). Tavaly ezzel szemben öt szereplő is veszteséges volt még. A nettó tárgyévi eredmények alapján a két veszteséges szereplőn túli hitelintézetek

átlagosan 18 százalékos nyereséget hoztak tavaly,

közülük kimagasló az Erste Jelzálogbank Zrt. eredménye, mely négyszeresére nőtt, 1 milliárd forintot érve el, de nagy növekedést ért még el a Sberbank Magyarország Zrt. (271 százalék), a Kinizsi Bank (255 százalék) és a Pannon Takarék Bank Zrt. (219 százalék). Azonban ezek mindegyike alacsony bázisról indult, így a jelentősebb, legalább 10 milliárd forintos nettó tárgyévi eredményt elérő hitelintézetek nem büszkélkedhetnek ilyen szép növekedési számokkal, azonban a kilenc ilyen hitelintézet átlagosan 90 százalékkal tudta növelni a nettó tárgyévi eredményét a 2017-es évhez képest, közülük még a legkisebb is 64 százalékkal.

Összegét tekintve a legnagyobb nyereséget az OTP Bank Nyrt. produkálta, 173,442 milliárd forint értékben,

de szépen szerepelt még az UniCredit Bank Hungary Zrt. (58,669 milliárd forint), az Erste Bank Hungary Zrt. (57,5 milliárd forint) és a képzeletbeli dobogóról épphogy lecsúszó Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. is (57,049 milliárd forint).

A részvénytársasági formában működő hitelintézetek együttesen 505,114 milliárd forintos nyereséget termeltek 2017-ben,

amiből a csoportként figyelembe vett hitelintézetek együtt 490,878 milliárd forintot képviselnek, tehát a döntő eredményt a csoportszinten működő hitelintézetek rakták össze. Az ezt megelőző évben a nettó tárgyévi eredmény szintén hasonló nagyságrendű, 598,121 milliárd forint volt a szektorban, elmondhatni tehát, hogy a hazánkban működő bankok stabil nyereséggel rendelkeznek.

Az MNB évenként kiadott Aranykönyvei innen tölthetők le.