Furcsa körülmények között lemondott az egyik japán autógyár vezetője

2019.09.10. 13:03

Szabálytalan, túlzott mértékű javadalmazása miatt lemond posztjáról a Nissan Motor elnök-vezérigazgatója, Hiroto Saikawa.

Vállalati belső források tájékoztatása szerint Hiroto Saikawa pontos határidő megadása nélkül jelezte lemondási szándékát a Nissan vezetőségének, miután a napokban kiderült, hogy szabálytalan módon, a cég részvényének árfolyamához kötött javadalmazása folytán, túlzottan magas jövedelemhez jutott.A sajtót tájékoztató céges belső forrás szerint a vezetés nem ért egyet az elnök-vezérigazgató távozásával, a cégvezér így mindaddig a posztján marad, amíg kiválasztott utódja meg nem kapja a részvényesek közgyűlésének jóváhagyását.
Mindent megteszek, amit a vezetői poszton még meg kell tennem, és gondoskodom a mihamarabbi utódlásról - jelentette ki Hiroto Saikawa sajtótájékoztatóján. Javadalmazásáról szólva úgy fogalmazott, hogy "az nem olyan volt, mint amilyennek lennie kellett volna".

Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

 Cáfolta azonban, hogy tudomása lett volna a szabálytalanságról. Közölte:

a jogtalanul felvett összeget visszafizeti az autógyárnak.Értesülések szerint a Nissan igazgatótanácsa jövő hétfőn ül össze a túlfizetést eredményező pénzügyi szabálytalanság megvitatására, és egy esetleges fegyelmi eljárás lefolytatására.

Hiroto Saikawa 2017 áprilisa óta tölti be a Nissan vezérigazgatói posztját és Carlos Ghosn korábbi cégelnököt 2018 novemberi letartóztatása után váltotta fel posztján. Mint emlékezetes, Carlos Ghosnt pénzügyi szabálytalanságok és a Nissan pénzügyi felügyeletnek benyújtott jelentéseiben a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett jövedelme miatt tartóztatták le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK