Tovább csökkent az infláció augusztusban

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Az infláció augusztusi mértéke alacsonyabb volt az elemzői várakozásoknál. 
Vágólapra másolva!

Az infláció 12 hónap alatt, 2018. augusztushoz viszonyítva a következőképpen alakult:

Az élelmiszerek ára 5,6 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 13,7, a sertéshúsé 11,5, a liszté 11,3, a péksüteményeké 10,0, a kenyéré 8,4 százalékkal magasabb, a tejé 5,2 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,8, ezen belül a dohányáruké 12,8 százalékkal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 2,6 százalékkal csökkent.

1 hónap alatt, 2019. júliushoz viszonyítva a következő változás ment végbe:

A fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal alacsonyabb lett, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,4 százalékos árcsökkenésének hatására. Ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3, ezen belül a dohányáruké 0,4 százalékkal emelkedett. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 2,1% százalékkal olcsóbbak lettek. A járműüzemanyagok ára 0,3 százalékkal csökkent.

2019. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal nőttek.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Szakértői vélemények kiemelik, hogy noha a maginfláció továbbra is 3,7 százalék, ami továbbra is magas, de némileg enyhülő árnyomást tükröz, azonban a dohánytermékek árai ugrottak meg jövedéki adóemelése miatt, így feltehetően az adószűrt maginfláció is az előző havi 3,2 százalékos szinten maradhatott, mivel a szolgáltatások árainak emelkedése mérsékelt volt, a legnagyobb mértékben azonban a tartós cikkek árai estek, ami igazolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásait, hogy az importált infláció mérsékelni fogja a hazai inflációt is.

- vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A monetáris kondíciók várható tartása, majd hosszabb távon igen lassú szigorítása azonban elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is. Az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt az év második felében. Az MNB előrejelzése szerint a gyenge európai konjunktúra miatt az importált infláció a második fél évben már fékezni fogja az adószűrt maginflációt, így nagyobb lépésre nem kell számítani, sőt, nem kizárt, hogy az MNB egyelőre kivár.