Alaposan megtépázta a hongkongi turizmus bevételeit a tüntetéshullám

City skyline, viewed from Victoria Peak, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image day outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kong skyline
Hong Kong áll a 10. helyen, 64 530 dollárral
Vágólapra másolva!
Hatalmas csökkenést szenvedett el augusztusban a hongkongi turizmus, elsősorban a kitartó tüntetéshullám miatt. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a tavalyi évhez képest 40 százalékkal csökkent a beutazók száma.
Vágólapra másolva!

Némileg sajátos módon, egy blogbejegyzésben közölte a hongkongi pénzügyminiszter, Paul Chan, hogy idén augusztusban, éves alapon, majdnem 40 százalékkal csökkent a városállamba beutazó külföldi turisták száma.

Ez pedig komoly zuhanás, ha azt nézzük, hogy az előző hónapban, vagyis júliusban az éves alapú gyengülés még csak 5 százalékos volt.

Tavaly egyébként Hongkong a világ egyik leglátogatottabb városa volt, nagyjából 30 millió turistával. Nemrég azonban már arról érkeztek hírek, hogy még a Disneyland is szenved a turisztikai mélyrepülés miatt, ráadásul továbbra sem látható, hogy mikor érnek véget a megmozdulások.

Durván beszakadt augusztusban a hongkongi turizmus Forrás: AFP/Photononstop/Eurasia Press

A tüntetések eredetileg egy olyan törvénytervezet miatt robbantak ki, amely lehetővé tette volna a kiadatást Kína és Hongkong között. A városállam különleges közigazgatási terület, mivel hivatalosan Kína része, azonban speciális autonómiával rendelkezik. A tüntetéshullám egyik legfontosabb állomása volt, amikor augusztusban a tüntetők napokra megbénították a repteret, aminek következtében több száz járatot kellett törölni.

Chan egyébként jelezte, egyes területeken a szállodai foglalások több mint 50 százalékkal csökkentek augusztusban, a lakásárak pedig egészen 70 százalékos esést produkáltak a hónapban.

Hasonlóan nehéz helyzetben volt azonban a kiskereskedelem és vendéglátás is. A pénzügyminiszter figyelmeztetett, a leginkább aggasztó tényező az, hogy jelenleg nem úgy tűnik, hogy a következő időszakban érdemi javulás jönne. Kiemelte, a tüntetések jelentősen ártottak Hongkong nemzetközi megítélésének, például a közbiztonság vagy éppen a légiközlekedés szempontjából.