Bírságot szabott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra

grafikon automatizált befektetés
47782318 - businessman analyzing financial data at office
Vágólapra másolva!
Az MNB összesen 29,5 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, egyebek közt a belső működés szabályozottságának hiányosságai, az informatikai területen feltárt problémák és a pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással szembeni gyenge védelmi rendszer miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az Equilor Befektetési Zrt.-nél (Equilor), eljárása során a 2016. július 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve.

A feltárt hiányosságok nyomán kiszabott bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a társaság piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét, illetve azt, hogy több feltárt jogsértés rendszerszintű hiányosságnak minősült. Enyhítő körülménynek számított, hogy a befektetési szolgáltató együttműködő volt az eljárás során, s több hiányosságot már a vizsgálat során korrigált, illetve jelezte szándékát azok megszüntetésére.

A jegybank eljárása nyomán egyebek közt megállapította, hogy a társaság befektetési tanácsadási tevékenysége során nem tett eleget az ehhez kapcsolódó előzetes tájékozódási és alkalmasságértékelési kötelezettségének.

A befektetési tanácsadást nyújtó üzletkötők teljesítményjavadalmazása kizárólag az ügyletkötések számának növelésére, nem pedig a szolgáltatások minőségi szempontjaira épült.

Képünk illusztráció Forrás: Dmitriy Shironosov/123RF

Az MNB közleményében az alábbi kifogásokat támasztotta az Equlior gyakorlatával kapcsolatban:

  • Az Equilor végrehajtási politikája nem tartalmazta teljeskörűen a végrehajtási helyszínek jegyzékét, így erről az ügyfelek sem tájékozódhattak ügyleteik előtt időben.
  • A végrehajtási politika emellett a végrehajtás minőségének ellenőrzése és a partnerkiválasztás szempontjából hibásan egységes termékcsoportként kezelte a deviza forward és opciós ügyleteket.
  • A befektetési szolgáltatónál hiányzott a piaci manipuláció meghatározott eseteinek azonosítását és megakadályozását célzó megfelelő szűrőrendszer is.
  • Informatikai téren nem volt megfelelő a hálózat biztonságát szavatoló rendszerek konfigurációja és a hálózati egységek kialakítása, s az Equlior nem gondoskodott a telepített verziók frissítéséről, illetve a hozzáférési jogosultságok megfelelő kezeléséről sem; a társaság összességében nem volt felkészülve a rendkívüli helyzetek kezelésére és az üzletmenet-folytonosság fenntartására a megfelelő tesztekkel.
  • A pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzése kapcsán a befektetési szolgáltató a 10 millió forint feletti készpénzbefizetéseknél és egyes kockázatos ügyfeleinél elmulasztotta a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzését. A társaság nem tudta kiszűrni a pénzmosás, terrorizmusfinanszírozás szempontjából kockázatos ügyfeleket, ügyleteket, s a gyanús tranzakciók bejelentésére is csak késve került sor a megfelelő szerv felé.

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában 90, illetve 180 napos határidő kitűzésével kötelezte az Equilort, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg.

A prudenciális jogsértések miatt az MNB 21 millió, a pénzmosási szabálytalanságokért pedig 8,5 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a befektetési szolgáltatóra.

Az intézkedések nem érintik az ügyfelek értékpapír-állományát és pénzeszközeit, amelyek teljes mértékben rendelkezésre állnak.