Összesen 48 állam csatlakozott a Google trösztellenes vizsgálatához

Ez  a 7 cég már nem kér a dolgozóitól diplomát – galéria - Google
1, Google: a cégnél jelenleg termékmenedzsert, szoftverfejlesztőt és termékmarketing-vezetőt keresnek, és ezekhez egyáltalán nem feltétel a felsőfokú végzettség.
Vágólapra másolva!
Összesen 48 amerikai szövetségi állam jelezte, hogy trösztellenes vizsgálatot kezdeményez a Google ellen, amely a döntéshozók szerint monopolhelyzetet alakított ki a piacon. A nyomozás első sorban a Google reklámpiaci tevékenységét fogja górcső alá venni.
Vágólapra másolva!

Kalifornia és Alabama nem vesz részt a 48 állam által indított Google ellenes vizsgálatban. A döntéshozók szerint a techóriás monopolhelyzetet teremtett az online reklámpiacon és a keresési motorok piacán is, anélkül pedig gyakorlatilag lehetetlenné vált az internetes böngészés, hogy ne ütközzön bele a felhasználó a Google valamelyik szolgáltatásába.

Az Alphabet, a Google anyavállalatának piaci értéke már meghaladja a 820 milliárd dollárt, az előző évben pedig 137 milliárd dolláros bevételt tudtak felmutatni.

A Google dominanciáját jól jelzi az is, hogy a globális reklámbevétel 31 százaléka a vállalatnál köt ki, ezzel jócskán megelőzve a második helyen álló Facebookot.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Da qing

Arkansas állam főügyésze a nyomozással kapcsolatban megjegyezte: " ha a lányomnak akarok orvost keresni az interneten, akkor a legjobbat akarom megtalálni, nem azt, aki a legtöbbet fizetett azért, hogy előre kerüljön a találatok között".

A Google ráadásul gyakran a saját termékeit reklámozza a találatok között úgy, hogy közben a riválisok termékeit eltüntetik a süllyesztőben. Ezért az európai döntéshozók még márciusban 1,7 milliárd dolláros büntetést szabtak ki a Google-re, a vállalat viszont fellebbezett.

Az amerikaiknak azonban nemcsak a Google által uralt reklámpiaccal és a keresőmotorral vannak gondjaik, hiszen a cég kezében van az Android operációsrendszer is, amely jelenleg a legnépszerűbb a világon.

A Google Európában már az Android miatt is kapott 5 milliárd dollár büntetést amikor kiderült, arra kötelezték a telefongyártókat, hogy a Google saját alkalmazásait telepítsék az új készülékekbe.

Mindemellett az utóbbi időben a Google-höz tartozó YouTube videómegosztó is egyre több figyelmet kap és a mostani vizsgálatok során bizonyára szóba kerül az alkalmazás, hiszen a saját területén ez a platform is egyeduralkodónak számít.