Az összeomlást felpattanás követte a tőzsdéken a múlt héten

Az amerikai tőzsdeindexek teljesítménye a 2009. márciusi mélypontok óta
Vágólapra másolva!
A hét eleji összeomlást felpattanás követte a hazai és a nemzetközi tőzsdéken. A forint továbbra is hullámvasúton mozog: hol gyengült, hol emelkedett, végül azonban pluszban zárta a múlt hetet.
Vágólapra másolva!

A tőzsdéken kifejezetten rossz hangulatban indult a múlt heti kereskedés a szeptember elején kölcsönösen bevezetett, illetve megemelt amerikai-kínai vámok miatt. Kedden tovább rontotta a hangulatot egy vártnál rosszabb amerikai adat, így a BUX 39.000 pont közelébe zuhant.

Kedvező geopolitikai és politikai fordulatok, valamint néhány roppant erős amerikai adat hatására ezt követően élesen felfelé fordultak a piacok, így csütörtökön a BUX már könnyedén áttörte a 40.000 pontos lélektani határt.

A múlt héten a BUX összességében 1,3 százalékkal emelkedett, kissé lemaradva a nemzetközi emelkedéstől.

Az OTP húzta a hazai piacot

Pedig bőven lenne tere a hazai piac emelkedésének, egyrészt a hazai részvények jelentős alulértékeltsége, másrészt a múlt héten megjelenő kifejezetten erős hazai kiskereskedelmi és ipari adatok miatt, amelyek a robusztus hazai gazdasági növekedés további gyorsulására utalnak.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A hét elején az OTP ismét beesett 12.000 forint alá, a mélypont 11.880 forint volt, azonban a hét hátralevő részében meredek emelkedést mutattak a bankpapírok, ami végül 12.560 forintnál elakadt.

Egy hét alatt így is jelentős, 4,5 százalékos nyereséget ért el az OTP.

A többi vezető részvény már nem volt ilyen szerencsés. A Mol az előző hét végi 2948 forintos zárásról 4842 forintig esett, majd felpattant 2926 forintig, ahonnan megint visszaesett, végül 0,8 százalékos veszteséggel zárta a múlt hetet.

Hasonló hullámzást mutattak a Richter részvényei: az 5025 forintos előző heti zárás után 4890 forintra estek, később átmenetileg újra 5000 forint fölé kerültek, de innen megint lefordultak, a hetet végül 1,1 százalékos eséssel zárták. A Magyar Telekom szűk sávban ingadozott, egy hét alatt nem változott az árfolyama.

Hullámvasúton a forint

A múlt hét elején szinte meg sem mozdult a forint a történelmi mélypontja közelében, azonban a nemzetközi hangulat jelentős javulásának köszönhetően meredeken erősödött, szerdán már 328 közelébe jutott az euróval szemben. Innen azonban újra gyengült, pénteken pedig ismét 330 közelében találta magát.

Az euró kezdeti gyengélkedése miatt a dollárral szemben 18-éves mélypontra, 303 közelébe gyengült a hazai fizetőeszköz, de a forint és az euró erősödése miatt csütörtökig 297-ig erősödött vissza.

A múlt héten a forint összességében 0,3 százalékkal erősödött az euróval, míg 0,6 százalékkal a dollárral szemben.

Forrás: Shutterstock

A forint többnyire nemzetközi hatásokra, a régiós devizákkal együtt mozgott, azonban a régiós devizákhoz képest így is alulteljesítő volt, aminek az alacsony kamatszinten kívül nincs semmilyen indoka, tekintve a robusztus gazdasági növekedést, valamint a kedvező egyensúlyi mutatókat.
A kedvezőtlen hét eleji hangulat hatására az euró közel két és fél éves mélypontra, 1,09 közelébe gyengült a dollár ellenében, majd a hangulat javulásával visszatért az 1,10-es szint fölé, így a múlt hét egészét tekintve 0,5 százalékkal erősödött a zöldhasúval szemben.

Estek, majd nekilendültek a nemzetközi tőzsdék

Hétfőn a defenzív szektorok részvényeinek vezetésével emelkedtek az európai tőzsdék, annak ellenére, hogy az USA és Kína kölcsönösen bevezették, illetve megemelték az egymás elleni vámokat. Noha a befektetők a megígért további tárgyalásokban bíznak, az amerikai határidős indexek nagyot estek, mivel egyes források szerint a vámok további emelése miatt kialakult bizalomvesztés hatására bizonytalanná váltak a tárgyalások.

Emelkedtek az olasz részvények, mivel mégis közelebb került az új olasz kormány megalakulása. A hétfői nap nyertesei az angol részvények voltak, mert nagyot zuhant a font a megállapodás nélküli brexit növekvő valószínűsége miatt.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Kedden estek a nemzetközi részvénypiacok a kereskedelmi háború, a globális lassulás és a kaotikus brexit árnyékában. Noha az Európai Központi Bank várható lépéseiről kiszivárgott hírek átmenetileg támaszt adtak az európai tőzsdéknek, a vártnál lényegesen gyengébb, a visszaesést jelző 50 pont alá zuhanó amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index lefordította az indexeket.

Szerdán azután minden összejött a részvénypiacok átfogó emelkedéséhez.

A kínai Caixin magánszektorbeli szolgáltatói ágazatokat összefoglaló beszerzési menedzser indexe váratlanul javulást mutatott, a brit parlament elfogadta a megállapodás nélküli kilépés tilalmát és a brexit újabb elhalasztását, a hongkongi kormányzat visszavonta a tüntetésekhez vezető kiadatási törvénytervezetet, valamint felállt az új olasz kormány is.

Forrás: CNBC

Csütörtökön tomboltak a bikák a tőzsdéken az újabb amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások reményében.

Az ADP által közölt, a vártnál lényegesen több új munkahely, valamint az ISM szolgáltatói beszerzési menedzser indexe szintén táplálta az optimizmust, mivel azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság a közelében sem jár a recessziónak. Az emelkedést néhány kedvező vállalati hír is támogatta. A tárgyalások híre és a kiváló amerikai adatok hatására nagyot ugrottak az állampapír-hozamok, ami a bankrészvényeknek kedvezett.

Pénteken már visszafogottabb volt az emelkedés, mivel a várakozásoknál kevesebb munkahely keletkezett a tengerentúlon a mezőgazdasági szektort nem számítva. A múlt héten az európai tőzsdék összességében 1-2,9 százalékkal, közülük a német DAX index 2,1 százalékkal emelkedett, a vezető amerikai börzék pedig 1,5-1,8 százalékkal kerültek feljebb.