Videó nélkül nem megy? Már magyar cégeknek is fontos a videós üzleti tartalom

dr. Guld Ádám, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa
dr. Guld Ádám, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa
Vágólapra másolva!
Évek óta tart a videós tartalmak térhódítása az online felületeken. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint ma már az üzleti életben is elengedhetetlen a jó minőségű videós tartalom használata. De milyen trendekkel számolhatunk ezen a területen? Guld Ádám, médiakutatóval beszélgettünk, aki a nemzetközi felmérések magyar vonatkozását világította meg.
Vágólapra másolva!

Ön évek óta foglalkozik a kommunikációs trendek kutatásával. Egy közelmúltban elhangzott előadásában a videós tartalom előretöréséről beszélt az üzleti életeben. Valóban újszerű ott ez a megoldás?

Először is fontos tisztáznunk, hogy mit érténünk ebben az esetben videós tartalmakon, illetve üzleti kommunikáción. A videós tartalom itt elsősorban olyan saját gyártású mozgóképes anyagot jelent, amelyet egy vállalkozás a saját közösségi média csatornáin tesz közzé. Üzleti kommunikáción pedig egyaránt értjük a B2C (üzlet és vásárló) és B2B (üzlet és üzlet) megoldásokat.

viszont az üzleti szereplők egymás közötti kommunikációjában csak az utóbbi néhány évben bontakozik ki ez a gyakorlat. Így a valódi újdonságokat a B2B területen fedezhetjük fel.

A videós tartalmak térnyerése évek óta megfigyelhető folyamat, ebben nagy újdonság nincsen. Akkor mégis mitől érdekes ez a jelenség most?

Valóban, a videós tartalmak népszerűségének növekedése jól nyomon követhető már az elmúlt 3-4 év során is. Emiatt 2019-ben már általános elvárás, hogy a tartalom-előállító ne csak szöveges vagy fotós anyagot készítsen, hanem videós portfolióval is rendelkezzen. Mindemellett az is lényeges, hogy a videók ne csak egy csatornán jelenjenek meg, hanem úgynevezett sokcsatornás, multi-channel formában jussanak el a felhasználókhoz.

Ez mit jelent pontosan?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző hosszúságú, műfajú és tematikájú videókat más és más felületekre teszi ki a tulajdonos. Az említett trendek körülbelül 2018 óta vannak hangsúlyosan jelen az üzleti kommunikációban is, de ezen a területen kissé lassabb az átállás.

Miért?

Az üzleti élet kommunikációs szempontból konzervatívabbnak tűnik. A videós megoldás lényege ugyanis a közvetlenség, a nyitottság, a könnyed, barátságos hangnem, amibe némi humor is belefér. Ilyen értelemben a kommunikáció műfaja és stílusa az általános fogyasztói preferenciákhoz igazodik, ami közelebb esik a hétköznapi stílushoz, mint a hivatalos, formális üzleti kommunikáció hagyományaihoz. Ez sokak számára még szokatlan, esetleg ijesztő.

Guld Ádám, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa Forrás: Origo

Sok cég mégis belevág ebbe, pedig nem kis kihívás technikailag és tartalmilag. Miért éri meg mégis ez a befektetés?

A megoldás újszerűsége sok üzleti szereplő számára vonzó, és az archoz társított üzenet nem csak a vásárlók meggyőzésének szempontjából hatékony, hanem az üzleti szereplők, versenytársak és partnerek esetében is célravezető lehet. Ezzel együtt a kutatások is azt igazolják, hogy

a videós tartalmakat az üzleti szereplők is hússzor nagyobb valószínűséggel osztják meg, az ilyen jellegű reklámvideók nézettsége az 50%-hoz közelít,

a tartalmak pedig háromszor nagyobb elköteleződést generálnak a felhasználók körében.

Rengeteg közösségi és videós platform versenyez egymással a figyelemért. Melyik felület alkalmas leginkább az említett célok megvalósítására?

Az üzleti tematikájú videós tartalmak kihelyezésére pillanatnyilag a LinkedIn kínálja a legmegfelelőbb felületet. A szakmai hálózatok építésére alkalmas platform ma már több mint 640 millió felhasználóval rendelkezik, akik szociodemográfiai, szocioökonómiai státuszukat tekintve üzleti szempontból kiemelten értékes célcsoportot jelentenek a kommunikáció tervezésében.

Ez a felület ugyanakkor eléggé szakmai és így korlátozott a megosztható videók tartalma is, nem?

Így van, ma már három lehetőség közül is választhatnak a felhasználók. Egyrészről megoszthatnak beágyazott videókat, amelyeket más felületekről, jellemzően YouTube-ról linkelhetnek be. Azonban mivel a platform a saját tartalmakat preferálja, ezeknek a videóknak a hatékonysága mérsékelt, az általuk biztosított elérés pedig korlátozott. Ennél sokkal nagyobb hatékonysággal működnek a közvetlenül a LinkedInre feltölthető native videók, illetve a fizetett videós reklámok is, amelyek akár fél óra hosszúságúak is lehetnek.

Mire érdemes figyelni, ha egy üzleti szereplő videókban szeretne kommunikálni a partnereivel?

A minőségi tartalmaknak az üzleti életben változatlanul nagy jelentősége van, így itt még mindig érdemes nagyobb figyelmet fordítani a felvétel, a kép és a hang minőségére. Mivel a figyelem időtartama ebben a közegben is csökken,

a nézők érdeklődését a videók első 2-3 másodpercében kell felkelteni.

Az sem mellékes, hogy milyen célokhoz milyen terjedelmű videót társítunk, mert míg egy márkaismertséget növelő anyag ideális esetben legfeljebb 30 másodperces, addig márkatörténetet bemutató film akár fél órás is lehet.

A legtöbben ma már mobil eszközön és hang nélkül látják a videókat. Ez ebben a közegben is jellemző?

Teljes mértékben. A felhasználók a videók 85%-át néma üzemmódban látják, ezért érdemes a videókban infografikákat használni, illetve a videókat felirattal ellátni. Ebben a közegben a leírásban elhelyezett szöveg is hatékonyabb, mint más felületeken, mivel a felhasználók közel fele el is olvassa az írott tartalmakat a videók mellett.

Tud olyan tippet említeni, amivel kiugró eredményt lehet elérni a LinkedIn videókban?

A humor egyre nagyobb szerepet kap az üzleti kommunikációban is.

A humor egy szakmai oldalon?

Igen, néhány évvel ezelőtt a LinkedIn-ről még azt tartották, hogy tipikusan az a közösségi médiafelület, ahova a humor csak meghalni jár. Ezzel szemben ma már egyre több vicces, mókás tartalom bukkan fel ezen a felületen is,

Világosan látszik, hogy az ilyen típusú videókat szívesebben fogyasztják a felhasználók, illetve sokkal nagyobb valószínűséggel meg is osztják azokat a saját profiljukban.

Ezek szerint a LinkedIn egy váratlan potenciál lehet az üzleti élet videós kommunikációjában?

Azt gondlom, hogy a körülöttünk lévő „many screen" közül, a LinkedIn válhat az egyik legfontosabb felületté az üzleti életben. A LinkedIn jelenleg is a B2B kommunikáció egyik legígéretesebb területe, ez pedig szorosan összefügg azzal, hogy az üzleti életben is egyre fontosabb a saját véleményvezérek, üzleti influencerek kinevelése. Ennek pedig továbbra is a videós tartalom a leghatékonyabb eszköze, ami az előbb említettek alapján egyre nagyobb hatékonysággal integrálható a LinkedIn működésébe. Ezek alapján az üzleti tematikájú videók további térnyerésére, illetve a LinkedIn jelentőségének növekedésére lehet számítani.

Guld Ádám

Médiakutató, kommunikációs szakember, a PTE Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa, az IMEC-ELTE előadója és szakmai partnere. Alapító tagja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, e-Hétköznapok Szakosztályának és a médiatudományi oktatással, kutatással és tehetséggondozással foglalkozó Médianegyed Egyesületnek. A kommunikációs trendek vizsgálatával 2012-óta foglalkozik, a témában megjelent írásai többek között a Marketing és Menedzsment, a Korunk és a ME.doc című folyóiratokban olvashatóak.