Csepelen épül a diákváros, amely egyben sportközpont is lesz

Budapest, Déli Városkapu, Csepel
Budapest, 2018. december 19. Az ezen a napon, 2018. december 19-én elérhetővé vált látványterven a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat győztesének pályaműve látható. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek. MTI
Vágólapra másolva!
Teljesen új városrész születik 2026-ig a Budapest Diákváros Fejlesztési Programnak köszönhetően Csepelen. Decemberben már kihirdették a pályázat győztesét, a grandiózus terv kivitelezését pedig a Sohettára bízták. A svéd tervezőiroda már több sikeres nemzetközi projektet tudhat magáénak, többek között a norvég nemzeti operát és a Calgaryban található központi könyvár is hozzájuk köthető.
Vágólapra másolva!

A Figyelő értesülései szerint 2026-ig befejeződik a Déli Városkapu - Budapest Diákváros Fejlesztési Program, amely a Csepel-sziget északi részénél épülő 15 ezres atlétikai stadion megépítésével veszi kezdetét. A 4,7 milliárd forintos beruházást a Kvassay-zsilip közelében hozzák létre majd, és a tervek szerint ez a stadion ad majd otthont a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságnak is.

A lap szerint az új városrész egy 135 hektáros területen terül majd el, és sportcélú, illetve rekreációs létesítmények mellett komplett egyetemváros is épül.

A kormány több százmillió forintot költ arra, hogy az itt található vízügyi létesítmények kiváltását megoldják. Ez részben szolgálati lakások áthelyezését jelenti, ezzel együtt pedig rendőrségi funkciókról is szól a határozat: az érintett ingatlanokon történő közfeladat-ellátás átmeneti elhelyezésével kapcsolatos költségekre 768 millió forintot költene a kormány.

Illusztráció Forrás: MTI/-

A projekt célja az eddig elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújítása. A Figyelő felidézi Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szavait is, aki szerint a Duna-ága mentén egy élhető, zöldmegoldásokban gazdag városrész alakul ki, ennek köszönhetően pedig több műemlék és helyi védettségű épületet renoválnak.

Szintén fontos célkitűzés, hogy a kevesek által látogatott csepeli Duna-part is bekapcsolódjon a pezsgő nagyvárosi életbe, emellett pedig a jelenleg elhanyagolt nagy zöld területeket is úgy alakítsák át, hogy az kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a sportolóknak, a sportolni vágyóknak, valamint a családoknak is. A koncepció része a Budapest Xtrém Szabadtéri Park is, amelyben BMX-es és kajak-kenu szlalompálya is található lesz, de mesterséges tavat is kialakítanak majd.

Az sportlétesítmények mellett felépített egyetemváros előreláthatólag 12 ezer diáknak biztosít majd lakhatást.

Déli Városkapu Forrás: Déli Városkapu

Az új városrészben ezenfelül Tarlós István főpolgármester szerint magas minőségben jelenik majd meg a piaci szféra, munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő szereplőként, valamint irodák és kutatólaboratóriumok is lesznek a tervek szerint. A költségekről még nem esett szó.