Több ezer Apple- és a Google ügyfél adatait kérték le a hatóságok

politics technology science computers Horizontal ILLUSTRATION
A Google neve egy céges ülésen született, és egy elírás is kellett hozzá. A szó eredetileg googolplex akart lenni. Ez a tíz hatványai közül a legnagyobb elnevezett szám. Az ötletet egy diák rosszul írta le, így lett a cég neve Google.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) felszólította az Apple-t és a Google-t, hogy szolgáltassák ki több mint 10 ezer felhasználó személyes adatait. Eddig még sosem fordult elő, hogy az amerikai hatóságok felszólítottak egy techóriást, hogy személyes adatokat nyújtsanak át.
Vágólapra másolva!

A DOJ azoknak a felhasználóknak akarja begyűjteni az adatait, akik letöltötték az Obsidian 4 nevű alkalmazást, amelynek segítségével okostelefonon keresztül lehet irányítani egy lőfegyverekre szerelt speciális távcsövet, valamint élőben is nézhetik a felvételeket, de akár rögzíthetik is a látottakat.

A Google Play áruházból összesen 10 ezren töltötték le az alkalmazást, azt viszont egyenlőre nem lehet tudni, hogy hány iPhone felhasználó érintett a DOJ által kezdeményezett vizsgálatban, mivel az Apple nem közli nyilvánosan a letöltések számát.

illusztráció Forrás: AFP/Alain Jocard

Az adatvédelmi aktivisták és a különböző szervezetek a hírre reagálva nemtetszésüket fejezték ki. Szerintük rengeteg olyan ember személyes adatait is kikérte a DOJ, akiknek semmi köze a vizsgálathoz. A Google és az Apple sem reagált még és azt sem lehet tudni, hogy hajlandóak lesznek-e együttműködni a hatóságokkal.

Az Apple korábban már többször is megtagadt az együttműködést a hatóságokkal, a felhasználók személyes adatainak védelme érdekében.

A fegyverre szerelhető, éjjellátóval is ellátott American Technologies Network által gyártott távcsővel egyre gyakrabban kereskednek illegálisan, a hatóságok pedig az alkalmazás segítségével szeretnék megtalálni a nem legális úton értékesített darabokat és ezért van szükség a felhasználók adataira. A Forbes szerint a vállalat ellen nem indult nyomozás, de az általuk gyártott távcsövet már terroristák is használták.