Két számjegyű bővülés a céges hiteleknél

Vágólapra másolva!
Stabilan 8000 milliárd forint felett jár a vállalati hitelek állománya Magyarországon, miközben nő az éven túli futamidejű és a forintban nyilvántartott kölcsönök aránya a portfólión belül - ismerteti a pénteki Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A gazdasági napilap cikke szerint július végén 8078,4 milliárd forintot ért el a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, ami ugyan minimális mértékben elmaradt az első fél év végitől, ám 13,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint tovább emelkedett az éven túli futamidejű - jelentős részben beruházási célú - hitelek aránya a céges hitelportfólión belül: az egy és öt év közötti lejáratú szerződések súlya 27,1-ről 27,5 százalékra, az öt éven túliaké 44,8-ról 45,3 százalékra nőtt a júliusig tartó egy év alatt.

A folyószámlahiteleket nem tartalmazó adatok szerint az egymillió eurónál kisebb összegű forinthiteleknél 4 százalékkal - 340 milliárd forintra - nőtt a megkötött szerződések összege, ám az egymillió euró felettieknél több mint egyharmadával, 702 milliárdra csökkent. Az euróhiteleknél ellentétes tendencia érvényesült, a kisebb összegű kölcsönöknél 13,5 százalékkal, 33,2 milliárd forintra csökkent a megkötött szerződések összege, az egymillió eurót meghaladóknál viszont majdnem 39 százalékkal, 487,3 milliárd forintra nőtt - olvasható a Világgazdaságban.