Tudósok üzemanyaggá alakították a széndioxidot

Los Angeles  szmog
A layer of pollution can be seen hovering over Los Angeles, California on October 17, 2017, where even though air quality has improved in recent decades, smog levels remain among the nations's worst, with wildfires in the region also contributing to poor air quality. / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Az amerikai Rico Egyetem kutatóinak sikerült úgy felhasználniuk a szén-dioxidot, hogy abból folyékony üzemanyagot állítottak elő, a módszer ráadásul teljesen környezetbarát.
Vágólapra másolva!

A Rico Egyetem által kifejlesztett készülék egy katalitikus reaktor alkalmazásával az üvegházhatású gázt egy fontos kémiai reagenssé, konkrétan hangyasavvá alakítja át - írja a storeinsider.hu.

illusztráció Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A hangyasav felhasználása igen elterjedt, hiszen a színtelen csípős folyadék antibakteriális tulajdonságokkal van felvértezve, valamint tartósítószerként is lehet használni. A Rico egyetem kutatói viszont felfedezték, hogy az üzemanyagcellákkal működő járművek hatóanyagaként szintén hasznosítható.

Még ennél is fontosabb, hogy az elégetés folyamán keletkező széndioxidot csapdába lehet csalni vele, így a gázokból még több üzemanyagot állítanak elő.

A megoldást két úttörő technológia segítségével sikerült elérni. Az egyik újítás, hogy a katalizátort bizmutatomokból hozták létre, a másik pedig, hogy sikerült kifejleszteniük egy új típusú szilárdtest elektrolitot, amely nem igényel sós vizet.