Ingatlanválságot idéznek elő az amerikai fiatalok?

eladó tábla hirdetnek ingatlan ház lakás usa amerika Chicago, Illinois.
CHICAGO, IL - MAY 31: A "For Sale" sign stands in front of a house on May 31, 2011 in Chicago, Illinois. According to the Standard & Poor's Case-Shiller Home Price Index home prices fell in March in 18 of the 20 metropolitan areas monitored by the index, reaching their lowest levels since the housing bubble burst in 2006. In Chicago, were nearly 30 percent of homes offered for sale are bank owned, prices have fallen 7.6 percent from a year ago. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az amerikai Y generáció tagjai egyre nagyobb arányban szeretnének saját lakást venni. Ez önmagában még jó hír is lehetne, csak épp az USA ingatlanpiaci kezd egyre komolyabb kínálati problémával küzdeni. Ez az együttállás pedig súlyos áremelkedésekhez vezethet.
Vágólapra másolva!

Az Y generáció idősebb tagjai az Egyesült Államokban mára eljutottak oda, hogy elegük van a lakásbérlésből, és egyre nagyobb arányban szeretnék megvenni az első saját ingatlanukat. Ez azonban súlyos gondokat okozhat az USA-ban, ha az árak elkezdenek kilőni – írja a Business Insider.

Az amerikai ingatlanárak az elmúlt évben 3,6 százalékkal nőttek, de egy friss elemzés szerint a drágulás üteme 2020-ban már elérheti az 5,4 százalékot is.

A CoreLogic kutatása szerint a tavalyi áremelkedés elsősorban a növekvő jövedelmeknek, illetve az alacsony jelzálogkamatoknak volt betudható. Ez a párosítás pedig az Y generáció idősebb tagjait is arra ösztönözte, hogy megvegyék az első saját ingatlanukat.

Az Y generáció egyébként igen sajátos helyzetben van az USA-ban. A LendEDU múlt hónapban kiadott felmérése szerint

a nemzedék több mint fele lakástulajdonos az országban, viszont a másik fele komoly nehézségekkel küzd, elsősorban a megtakarítás hiánya és/vagy a már meglévő adósságai miatt.

Következésképpen, bár egyre több Y generációs potenciális vásárló jelenik meg a piacon, az anyagi helyzetük csupán egy olyan szűk árkategóriában teszi lehetővé számukra a vételt, amelyből komoly kínálati hiány van az USA-ban. Az ilyen „kezdő otthonok" ugyanis csupán az elérhető ingatlanok 20,9 százalékát teszik ki.

A nagyvárosokban különösen nehezen találnak lakást a fiatalok Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A fiatalok pedig már csak azért sincsenek könnyű helyzetben, mert a jelenlegi piaci árak mellett az Y generáció tagjainak nagyjából 39 százalékkal kell többet fizetniük az első ingatlanukért, mint a szüleiknek kellett 40 évvel ezelőtt.

Még rosszabb a helyzet egyes nagyvárosokban, ahol akár évtizedeket is kell dolgozni azért, hogy valaki összegyűjtse az önerőt.

Nem meglepő tehát, hogy az Y generáció tovább marad bérleményben, mint az idősebbek, és később veszi meg az első saját otthonát.

Most azonban, úgy tűnik, a helyzet elkezdett megváltozni, és sokan szeretnének végre saját lakáshoz jutni. Ez azonban igen komoly versenyt idézhető elő a kezdő lakások piacán a fiatalok között, főleg hogy a kínálatból súlyos hiány mutatkozik. A kínálati hiánynak számos oka van, az emelkedő építési költségektől a megváltozott fogyasztói igényekig, azonban az ingatlanbefektetők sem könnyítik meg a helyzetet.

Tavaly például a befektetők vették meg az úgynevezett kezdő otthonok 20 százalékát az USA-ban.

Ezeket aztán vagy bérbe adják, vagy később értékesítik, de utóbbira akár éveket is kell várni.

Mindezek együtt pedig jelentős gondot okozhatnak az amerikai ingatlanpiacon. Az árak ugyanis még tovább emelkedhetnek, miközben a fiatalok legnagyobb problémája éppen az, hogy így is nehezen tudják megengedni maguknak az első lakást.