Egyre több fiatal költözik ki a mamahotelből

Ne legyen tabu egy párkapcsolatban a pénzügyekről beszélni!
Vágólapra másolva!
A 19-29 éves fiatalok 43 százaléka lakik a szüleinél és 57 százalékuk él már önállóan – derült ki a K&H ifjúsági indexéből. Utóbbi a felmérés során eddig mért legmagasabb arány. Szintén rekordmagas szintet értek el a családalapítási mutatók: a fiatalok 31 százaléka szerint javultak a családalapítás körülményei, ráadásul 40 százalékuk úgy látja, a jövőben még kedvezőbbé válik a helyzet. A fiatalok túlnyomó része, 80 százaléka pedig stabilnak tartja párkapcsolatát.
Vágólapra másolva!

Sok fiatal távozott a mamahotelből, azaz elköltöztek a szülői házból. A K&H ifjúsági indexe szerint az idei első negyedévben a 19-29 éves fiatalok 43 százaléka élt a szüleivel együtt.

Ez lényeges csökkenést jelent a korábbi időszakhoz képest:

felmérés több mint 6 éves történetében a szülőkkel élő fiatalok aránya folyamatosan 48-62 százalék között mozgott. A mostani eredmények alapján viszont 57 százalék él önálló háztartásban, jellemzően a nők és a dolgozó fiatalok.

Forrás: K&H Bank

A fiatalok többsége - 60 százaléka - egyébként jóban van a szüleivel. A válaszadók kevesebb, mint fele (43 százalék) érzi úgy, hogy elegendő ideje van a családjára. A legtöbben (47 százalék) azonban valamivel több időt tartanának ideálisnak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a párkapcsolatát a megkérdezettek 80 százaléka érzi stabilnak,

és mindössze 9 százalékuk látja problémásnak.

Rekord mértékben optimisták a mai magyar fiatalok a családalapítás kérdésében és ötből négy fiatal stabilnak érzi a párkapcsolatát is Forrás: Shutterstock

A K&H ifjúsági indexe negyedévről negyedévre megnézi a fiatalok családalapítási kedvét is, ez az idei első negyedévben kedvezően változott. A kutatásból kiderült, hogy az érintett korosztály tagjainak közel harmada - 31 százaléka - pozitív változást tapasztalt a családalapítás körülményeiben.

Az optimisták aránya rekordszintet ért el, soha nem volt még ilyen magas az elmúlt 6 évben.

Azonban a pozitívan gondolkodóknál még mindig többen vannak azok (a válaszadók 34 százaléka és leginkább a budapestiek), akik a körülmények romlásáról számoltak be. Közel ugyanennyi fiatal, 35 százalék, pedig úgy érzi, hogy szerinte nem változott semmi.

Mit mér a K&H ifjúsági index?

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági indexe, amely 2019 első negyedévében +20 ponton állt. A kutatásban 300 fiatal vesz részt, az adatfelvétel 2019. február 22. – március 5. között történt.

A fiatalok a jövőt is pozitívan látják: 40 százalék arra számít, hogy a családalapítást meghatározó tényezők javulni fognak a következő egy évben, ami újabb rekordot jelent. 38 százalék látja úgy, hogy jövőre sem változik érdemben a helyzet, míg 22 százalék – főleg a munkanélküliek - kedvezőtlenebb körülményekre számít.