A Fitch lerontotta Hongkong adósbesorolását

Causeway Bay (Hongkong)
A jumble of skyscrapers in Causeway Bay, Hong Kong Island, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Egy fokozattal rontotta Hongkong adósi besorolását a Fitch Ratings, ami azonban még így is a felső kategóriájú osztályzatban maradt.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő a különleges közigazgatási státusszal bíró Hongkong hosszú lejáratú adósi besorolását az eddigi "AA pluszról" "AA"-ra gyengítette.

A cég az új osztályzatot további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el.

Illusztráció Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

A Fitch közleménye szerint a Hongkongban hosszabb ideje tartó zavargások egyre inkább kikezdik a Hongkong és a szárazföldi Kína közötti úgynevezett "egy ország két rendszer" elvét, amelynek keretében a város egyfajta autonómiát élvez.

A kiadatási törvény tervezete ellen az idén júniusban kezdődött tüntetéssorozat a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Illusztráció Forrás: AFP/Photononstop/Eurasia Press

Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet.

A kormányzó még júniusban felfüggesztette ugyan, de akkor ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a tüntetések.

A Fitch közleménye szerint Kína és Hongkong között fokozatosan egyre szorosabbá váló gazdasági, pénzügyi és szociális-politikai kapcsolat a két rendszer további integrációját eredményezi, ami megmutatkozik majd Hongkong gazdasági és politikai helyzetén.