Veszélyben a Smirnoff és a Johnnie Walker gyártása

Blakc Label, skót whiskey, DIAGEO
A Black Label a márka legnépszerűbb terméke
Vágólapra másolva!
Sztárjkra készülnek a világ egyik legnagyobb italgyártó vállalatának, a Diageonak a dolgozói Skóciában. Ha beváltják fenyegetésüket, azzal olyan népszerű márkák termékgyártásában lehet fennakadás, mint a Smirnoff, a Johnnie Walker vagy a Gordon gin - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet és a munkaadó közötti bérvita áll a Diageo italgyártó óriást fenyegető skóciai sztárjk hátterében. Előbbi képviselői azt mondták, "csillapíthatatlan kapzsiság" jellemzi a vállalatot, amely utolsó ajánlatként, 2,8 százalékos béremelési javaslatot tett le a skóciai dolgozók asztalára.

Illusztráció Forrás: DIAGEO

Skóciában a GMB képviseli a vállalat munkavállalóinak jelentős részét, mintegy 1000 főt, és a szakszervezet azt közölte, a tagság 80 százaléka a sztrájk mellett szavazott, hacsak addig nem érkezik jobb ajánlat a társaságtól. A tömörülésnél biztosak abban, hogy a tervezett munkabeszüntetés érzékenyen érintené a céget, hiszen a dolgozók a tervek szerint szeptember 17-től 27-ig nem vennék fel a munkát.

A leállás a vállalat több gyártó telephelyét érintené Skóciában.

Ugyanakkor a cég vezetéséhez közel álló források szerint a vállalatnál nem túlságosan aggódnak a sztrájk miatt, mivel az összesen 3000 skóciai munkavállalónak csak a harmada venne részt abban, és biztosak benne, hogy átszervezésekkel megoldható a folyamatos termelés.

A szakszervezetnél úgy érvelnek, tisztességes bért szeretnének kiharcolni a dolgozók számára, mivel a megélhetési költségek folyamatosan emelkednek. Szerintük a vállalat eredményei alapot adnak a nagyobb mértékű emelésre, hiszen a dolgozók munkája kellett annak eléréséhez.

A GMB arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalat legutóbbi jelentésében 4,2 milliárd fontos profitról jelentett,

nagy összegű részvényvisszavásárlást tervez, a vezérigazgató éves javadalmát pedig 11,7 millió fontra (több mint 4 milliárd forint) emelné.

A képviselet szerint ilyen viszonyok között egyszerűen elfogadhatatlan a cégvezetés legutóbbi béremelési ajánlata.