Bajba került a világ két legnagyobb kávétermelője

Action Actions Afrasia Afro-Eurasia Agricultural activities Agricultural activity AGRICULTURE Agriculture type Agriculture types Agriculture variety Agricultures Arabian coffee (Coffea arabica) Arabian coffee tree (Coffea arabica) Arabian coffee trees (Co
Harvesting of coffee in the highlands of Viet Nam . Drying of coffee in the region of Dalat  Biosphoto / Jean-François Mutzig
Vágólapra másolva!
Kevésbé ismert tény, hogy Brazília és Vietnám az a két ország, amely a globális kávétermesztés jelentős hányadáért felel. Ez részben annak is köszönhető, hogy mindkét ország kormánya jelentős összegekkel támogatja a termelőket. Azonban a brazil reálnak a dollárral szembeni gyengülése miatt a kávé világpiaci ára 13 éves mélypontra esett, ez pedig rengeteg olyan termelőt kiáraz a piacról, akik nem dolgoznak elég hatékonyan, így akár veszélybe is kerülhet az elkövetkező évek kávéellátása.
Vágólapra másolva!

Latin-Amerikában és Afrikában egyre többen hagynak fel a kávétermesztéssel és állnak át más mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul ezek a termelők egyhamar nem is tudnak visszatérni a kávéhoz, mivel a kávé évelő növény, és három-négy év szükséges ahhoz, hogy a magból megnőjön a cserje - írja a Figyelő a legfrissebb számában.

A latin-amerikai országok egyik legnagyobb problémája a domborzati adottságaikból ered, hiszen például Kolumbiában kifejezetten megnehezíti a kávéültetvények gondozását, hogy a legtöbb hegyoldalban helyezkedik el, így a gépesítést nem egyszerű megoldani. Ezzel szemben Afrikában a terep lehetővé teszi, hogy nagy ültetvényeket alakítsanak ki, viszont a tőkehiány miatt ezt nem tudják megvalósítani.

Kávészüret Vietnámban Forrás: Biosphoto/Jean-François Mutzig / Biosphoto/Jean-François Mutzig

Brazíliában a gépesítés problémájára érdekes megoldást találtak. Az ország agrárcégei barterüzlet keretében adják oda a szüreteléshez szükséges gépeket, ezért cserébe pedig négy éven át évi négyszáz zsák kávébabot kapnak. Egy gép átlagosan egy tucat munkást képes helyettesíteni, a megoldással pedig akár 61 százalékkal is olcsóbbá lehet tenni a szüretet.

A Figyelő kiemeli, hogy Vietnám és Brazília a teljes globális kávétermelés több mint a felét adja, pedig két évtizede ez az arány még csak harminc százalék körül volt.

Mindkét országban sorra dőlnek meg a termelési csúcsok. Brazíliában, amely önmagában a globális kínálat egyharmadát szüreteli le, idén is rekord várható. Ezzel szemben Kolumbiában utoljára az 1990-es évek elején voltak képesek hasonló eredményeket felmutatni, míg Guatemalában, amely egykoron szintén nagyhatalomnak számított, már 20 éve nem volt rekorddöntés.

Illusztráció Forrás: AFP/Mauricio Lima

Brazíliában viszont főleg a gépesítésnek köszönhetően javulnak évről évre a termelési adatok. Ezt jól mutatja az is, hogy az elmúlt 10 évben a hektáronkénti betakarítási mennyiség negyven százalékkal másfél tonnásra nőtt.

Vietnámban hasonló a helyzet, hiszen ott ugyanebben az időszakban 18 százalékkal 2,5 tonnára emelkedett a termésátlag.

Az arabica kávéfajta - amely a globális termelés kétharmadát adja - viszont az amerikai ICE árutőzsdén 87,5 cent közelébe esett, erre pedig utoljára 2005-ben volt példa. Ez meglehetősen furcsa jelenség, ahogyan a Figyelő is kiemeli, mivel a kávéfogyasztás világszerte növekvő tendenciát mutat.

A háttérben az áll, hogy Brazília devizája, a reál jelentősen gyengült a dollárral szemben, 2011 óta már 60 százalékot zuhant. A World Coffee Research szerint viszont a túlságosan mélyre szakadt árupiaci jegyzések visszaüthetnek, mivel az alacsony felvásárlási ár miatt a termelők kénytelenek spórolni, ez pedig nagyban gyengítheti a következő évek termésének minőségét.