A fogyasztók taszíthatják a mélybe az amerikai gazdaságot

online shopping bevásárlás vásárlás
e-kereskedelem vásárló internetes
Vágólapra másolva!
Komoly meglepetést okozott az amerikai fogyasztói bizalom augusztusi visszaesése, ami ha trendszerűvé válik, súlyos ellenszelet jelenthet az USA egész gazdasága számára. Különösen úgy, hogy az elmúlt időszakban a leggazdagabbak is visszavettek a kiadásaikból.
Vágólapra másolva!

Miközben nemrég kiderült, hogy az amerikai gazdagok elkezdtek spórolni, az elemzők akkor még azt hangsúlyozták, hogy bár ez intő jel, mégsem okoz rendszerszintű problémát az USA gazdaságában. A magyarázat az volt, hogy a középosztály még mindig lendületesen fogyaszt, és ez egyelőre jó erőben tartja az Egyesült Államokat.

Most azonban úgy tűnik, ez a tartóoszlop is megroppanhat.

A University of Michigan fogyasztói bizalmi indexe ugyanis augusztusban váratlanul beszakadt, mégpedig olyan mértékben, amire hét éve nem volt példa.

Az Asia Times elemzése szerint ez óriási csapás lehet az amerikai gazdaság egésze számára – már amennyiben a fogyasztás trendszerűen meggyengül. Az idei második negyedéves GDP-növekedéshez ugyanis 4,7 százalékponttal járult hozzá a belső fogyasztás. Ha tehát a lakosság valóban elkezdi megszorítani a nadrágszíjat, akkor az amerikai növekedés akár nullára is lezuhanhat.

Romlik az amerikai fogyasztók hangulata Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

A University of Michigan közleménye szerint a felmérés alapján jól látszik, az amerikai lakosság jelentős része a Kínával fennálló vámháború miatt lett pesszimistább a saját jövőbeni lehetőségeivel kapcsolatban.

Minden harmadik válaszadó utalt arra valamilyen formában, hogy negatívabban látja a jövőt a kereskedelmi konfliktus miatt.

Akik pedig nem említették a vámokat, azok elsősorban a magasabb inflációs várakozásokra, a munkanélküliség lehetséges növekedésére, valamint a háztartások jövedelmeinek lassuló bővülésére panaszkodtak.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez csupán egy hangulatindex, vagyis nem jelenti azt, hogy az említett tényezők biztosan fenyegetést jelentenek majd az amerikai reálgazdaságban. Az USA gazdasága azonban igen erősen támaszkodik a belső fogyasztásra, vagyis ha bekövetkezik egy trendszerű hangulatromlás a háztartások körében, az érezhetően visszavetheti a növekedést. Ez pedig egy olyan időszakban kedvezőtlen fejlemény, amikor mindenki azt próbálja megtippelni, beüthet-e recesszió az Egyesült Államokban.

A jelenség pedig már az amerikai jegybank hivatalnokainak figyelmét is felkeltette.

Az elmúlt időszakban két Fed tag is jelezte, komolyan foglalkozni kellene a fogyasztói bizalom megroppanásával. A dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan például aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a feldolgozóipar és a beruházások gyengélkedése megjelenhet a fogyasztói magatartásban is. Hozzátette, ha a Fed megvárja, amíg a vásárlók ténylegesen visszafogják a költéseiket, akkor már túl késő lesz.