Matolcsy György: A magyar növekedési modell továbbfejlesztésére van szükség

MATOLCSY György
Nyíregyháza, 2019. szeptember 5. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Jelentős érdeklődés mellett megkezdődött az 57. Közgazdász-vándorgyűlés a Nyíregyházi Egyetemen. A fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi problémák szerepelnek a konferencia legfontosabb témái között. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitó előadásában méltatta a hazai gazdaságpolitika 2010-től elért eredményeit, de felhívta a figyelmet arra, hogy kedvezőtlen irányban változik a nemzetközi gazdasági klíma, ezért Magyarországon is új intézkedésekre van szükség: "a globális gazdasági klímaváltozásra" új válaszok kellenek.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György kifejtette, hogy eredményes volt a Magyar modell 1.0, ha azonban Magyarország a nehezedő világgazdasági körülmények között is szeretne eredményes maradni, ahhoz olyan intézkedéseket kell meghozni, amelyek megteremtik a keretfeltételeket. Ezért javaslatot tett a Magyar modell 2.0 megalkotására.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy

a hazai gazdaság immár hét éve növekedési pályán halad, ami rendkívül ritka a gazdaságtörténetben.

Ez alatt az idő alatt folyamatos volt a felzárkózásunk a fejlett világhoz, éves átlagban 3,5 százalékos GDP bővülést tudtunk elérni. ami meghaladta az uniós átlagot.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Számtalan sikeres gazdaságpolitikai döntés született, például 2012-től kamatcsökkentési ciklus indult el, jelentős fordulat történt a munkaerőpiacon, illetve pozitív változás állt be a folyó fizetési mérlegben. Összességében sikeres gazdasági stabilizációs programon vagyunk túl.

Az MNB számításai szerint 2021-re elérjük, hogy teljesen eltűnik a magyar nettó külső adósság, Magyarország az elmúlt években a legsebezhetőbb országok közül átkerült a kevésbé sebezhető országok közé.

Most azonban egyre több figyelmeztető jelet látni világszerte, amelyek megakaszthatják a magyar gazdaság fejlődését is.

Ha azonban felkészülünk a negatív folyamatokra, akkor a gazdasági vihar kitörése esetén annak energiáit a saját javunkra fordíthatjuk.

12 plusz 1 komoly veszély fenyegeti az európai gazdasági fejlődést, ezzel együtt a magyar felzárkózási folyamatot - jelezte.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A jegybankelnök a vihar előjelei között említette az USA és Kína közötti kereskedelmi háborút, amely messze túlmutat önmagán. Emellett új pénzügyi rendszer van kialakulóban, egyre jobban terjednek például a digitális pénzek. Bizonytalanságot teremt a brexit nehezen megjósolható végkimenetele, Olaszország gazdasági helyzete, és már a német gazdaság is lassulásnak indult. Számos probléma van tehát kialakulóban a világgazdaságban.

A magyar gazdaságnak 4 területen kell előrelépnie: az MNB által javasolt versenyképességi fordulat 330 pontját végre kell hajtani - mondta.

A magyar gazdaság számára egy ilyen helyzetben megoldást jelenthet többek között a konjunktúra általános élénkítése,

pozitív hatása lehet a nemrégiben beindult Növekedési Kötvényprogramnak, de segítséget jelenthetnek a célzott, iparágsegítö programok is és fontos a munkaerőpiac további megerősítése.

A jegybankelnök szavai szerint a 2010-től elkezdődött Magyar modell 1.0 után, a 2019-től 2030-ig terjedő időszakra meg kell alkotnunk a Magyar modell 2.0-át, ami biztosíthatja a magyar gazdaság további sikereit.