Újabb Facebook-botrány: 419 millió felhasználó telefonszámát lopták el

Facebook logo
27 March 2018, Germany, Cologne: A smartphone with the Facebook logo lying on a keyboard. The company has issued an apology to users through newspaper adverts after the scandal regarding the unauthorized use of the data of millions of Facebook users. Photo: Oliver Berg/dpa
Vágólapra másolva!
Több százmillió Facebook-felhasználó telefonszáma került illetéktelen kezekbe. A TechCrunch volt az első az online orgánumok közül, amely közölte a hírt: újabb meredek ügy kerekedik a közösségi óriás háza táján.
Vágólapra másolva!

Mint kiderült, illetéktelen kezek a Facebook egy olyan szerveréhez férhettek hozzá, amely egy mintegy 419 millió felhasználó profilját tartalmazza, melyben természetesen a legérzékenyebb és talán legértékesebb adatok a profilok nevei, telefonszámai és egyedi azonosítójuk voltak - írja az iMagazin. A majdnem félmilliárd tétel közül nagyságrendileg 133 millió az Egyesült Államokhoz, 50 millió Vietnámhoz és 18 millió az Egyesült Királysághoz köthető. Ez a szám messze felülmúlja a nemrégiben kirobbant botrányt is, mely során 80 millió felhasználó adatai kerülhettek a Cambridge Analytica nevű politikai tanácsadó cég kezébe.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A már említett TechCrunch talált is egy – a Facebook szerveréről származó – konkrét adatbázist, melyben 18,7 millió profil adatai kaptak helyet. Azonban nagyon valószínű, hogy nem ez az egyetlen fellelhető lista az interneten, és valahol megbújik egy, mind a 419 millió rekordot tartalmazó adathalmaz is. Ráadásul a legpikánsabb az egészben az, hogy egy botrányosan elemi szintű hiba okozhatta ezen információk kiszivárgását.

A hírek szerint ugyanis az online szerveren még egy egyszerű jelszavas védelem sem volt, azaz szinte bárki kezébe kerülhettek onnan a szenzitív adatok.

A szervert a portál jelzése alapján azóta lekapcsolták.

A TechCrunch-nál több adatbázisrekordot ellenőriztek, és ezek némelyike egyezést mutatott valós Facebook-profilhoz tartozó felhasználó tényleges telefonszámával. A portál azt írja, hogy a telefonszám-egyezéseknél egyes esetekben szerepelt a felhasználó neve, neme, és lakhelye is.

A Facebook megerősítette az állításokat, és azt közölte, vizsgálja, mikor és ki által állhatott össze ez az adatbázis.

A vállalat szóvivője azt közölte, "csupán" 210 millió felhasználó adatai voltak kitéve a visszaélés veszélyének, mivel a 419 millió rekord számos duplikációt tartalmazott.

A korrupcióval érintett adatokat valószínűleg 2018 áprilisa előtt gyűjtötték. A Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után a vállalat számos változtatást hajtott végre rendszerein, hogy elejét vegye a visszaéléseknek. A telefonszám alapján való személykeresés a Facebookon addig széles körben elérhető funkció volt, a botrány kapcsán azonban a cég változtatott ezen.

A Facebook most azzal próbál tompítani, hogy a kiszivárgott adatok "régiek" voltak, hiszen a 2018 áprilisában életbe léptetett változtatások előtt szerezhették meg azokat. Ezt ugyanakkor némileg árnyalja a TechCrunch fenti állítása, ahol több egyezést találtak jelenleg is aktuális, élő adatokkal - írja a Guardian.