Érkeznek az új emlékpénzérmék

Semmelweis, emlékérme, ezüst, mnb
Az ezüst emlékpénzérme
Vágólapra másolva!
"Semmelweis Egyetem" megnevezéssel 10.000 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékpénzérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. szeptember 6-án, ad tájékoztatást közleményében az intézmény. A különleges emlékérmékkel az MNB a szervezett orvosképzés magyarországi kezdetének 250. évfordulója előtt tiszteleg.
Vágólapra másolva!

Mária Terézia 1769. november 7-én kelt rendelete alapján orvosi fakultással bővült a nagyszombati egyetem, ami a szervezett, azóta is folyamatos orvosképzés kezdetét jelentette Magyarországon. Az intézmény pár év múlva Budára, majd Pestre települt.

1951-ben az orvosi kar önálló orvostudományi egyetemmé vált, 1969-ben pedig felvette egykori tanára, a világ egyik leghíresebb orvosa, Semmelweis Ignác nevét.

A Semmelweis Egyetem – amely szakegyetemként egyedülálló az országban – ma

Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye.

Egyben az ország legnagyobb egészségügyi intézménye, ahol kiemelkedő tudományos eredmények és innovatív szemléletű fejlesztések születnek.

A „Semmelweis Egyetem" emlékpénzérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára, valamint az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyítási tevékenység elismerése. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Az ezüst emlékpénzérme előlapja Forrás: MNB

Az emlékérmék előlapján a Semmelweis Egyetem méltóságjelvényei körébe tartozó egyetemi jogar csúcsdíszének ábrázolása látható, melyet – az emlékérme szélén – az eredeti orvoskari dékáni tisztséglánc vesz körbe.

Mára az egész egyetemet jelképezi a történelmi orvoskari jogar, mely a dékáni tisztségláncokkal együtt az egyetem kiemelt ünnepélyein kap szerepet.

Az emlékérmék előlapján találhatóak a kötelező alaki kellékek: a 10000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, a 2019-es verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel.

A színesfém emlékpénzérme előlapja Forrás: MNB

Az emlékpénzérmék hátlapján a Semmelweis Egyetem első számú jelképe, az egyetem címere jelenik meg központi motívumként, mely heraldikailag is tükrözi az egyetemi karok összetartozását. A címerábrázolást a „250 ÉVES A SEMMELWEIS EGYETEM" felső félkörirat, illetve az egyetem latin nyelvű jelmondata "SERVAMUS VITAM ATQUE SERVIMUS" („Védeni és szolgálni az életet") alsó félkörirat övezi.

Az ezüst emlékpénzérme hátlapja Forrás: MNB

A két köriratot bal oldalon az egyetem rektori épületének egyik, az arculati kézikönyvbe is beemelt belső díszítő motívuma, jobb oldalon az emlékpénzérmét tervező Szabó Virág szobrászművész mesterjegye választja el.

A színesfém emlékpénzérme hátlapja Forrás: MNB

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ (ezrelék) finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült.

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5- 5000 darab készíthető belőlük.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Semmelweis Egyetem" ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg.