Megállíthatatlanul nő a hazai kiskereskedelmi forgalom

élelmiszerbolt vegyesbolt concept gastronomy butcher shop butchery food meat delicatessen grocer grocery purchase shop supply salesman assistant clerk fresh shopkeeper italian
55090874 - shopkeeper working in his grocery store
Vágólapra másolva!
Közzétette legfrissebb adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalomról. A júliusi adatok azt mutatják, minden korábbinál gyorsabb ütemben nőtt az üzletek forgalma.
Vágólapra másolva!

Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Ez azt jelenti, hogy élénkült a forgalom a júniusi 4,3 százalék, illetve 5,2 százaléknyi növekedést követően - jelentette a KSH.

A KSH részletes adatai alapján látni, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem mellett, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának bővülése még jelentősebb volt július hónapban:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,5 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,0, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,0 százalékkal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,0 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (11 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,6 százalék), a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer- (4,3 százalék), a használtcikk- (3,9 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben (3,0 százalék). A forgalom volumene nem változott a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 39 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,3 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 22 százalékkal emelkedtek.
Illusztráció Forrás: Origo

Az adatok összesítéséből kiderül:

2019 júliusában

az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1066 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

kiskereskedelem

2019. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva,

a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,8 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,5 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Elemző: folytatódhat a magyar háztartások fogyasztási szintjének emelkedése

A 2015 havi átlaghoz képest 25,1 százalékkal, 2010-hez képest pedig 37,6 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Idén a reálbérek növekedése meghaladhatja a 6,5 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke idén 5,6 százalék lehet - emeli ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az adatokat kommentálva.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is, amit támogat a történelmi csúcs közelébe emelkedő fogyasztói bizalom is.

Illusztráció Forrás: Origo

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az új autó regisztrációk pedig az első nyolc hónapban 10,1 százalékkal emelkedtek, noha tavaly szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás mérési szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami

a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

Így dinamikusan folytatódhat a magyar háztartások fogyasztási szintjének felzárkózása az európai átlagszínvonalhoz - teszi hozzá az elemző.

A Takarékbank előrejelzése szerint, jövőre 4 százalék körül várható a kiskereskedelmi forgalom bővülése.

Mi áll a növekedés mögött?

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a júliusi adatokról azt mondta: „A havi kiskereskedelmi növekedéshez képest az élelmiszerek és az üzemanyagok visszafogottabban járultak hozzá a bővüléshez, előbbieknél 4,5, utóbbiaknál 5,3 százalékkal nőtt a forgalom a korrigált adatok szerint. A növekedés motorja a nem élelmiszerek iránti kereslet volt, ebben a termékkörben ugyanis 9 százalékkal nőtt a forgalom júliusban.

Az elemző szerint ez több tényezőnek köszönhető. „A korábbi években, negyedévekben a foglalkoztatás bővülése és a nettó reálbérek emelkedése miatt nőtt a nem élelmiszerek forgalma, az idén viszont már a fogyasztási hiteleknél látható bővülés is nagy szerepet kap ebben. Egyelőre a fogyasztási hitelek állománya nem jelent rendszerszintű kockázatot, de hosszú távon a hitelből történő túlzott fogyasztás rizikóssá válhat" – tette hozzá Németh Dávid.

A szakember azt is elmondta, hogy nemzetközi szinten a fogyasztói bizalom a korábbinál kedvezőtlenebb képet mutat. Vannak statisztikák, amelyek a luxustermékek iránti kereslet visszaesését mutatják, emellett az autóeladások Európában, Kínában és Amerikában is csökkenést mutatnak. Ez pedig hatással lehet a magyar gazdaságra és az exportra

A szakember közölte, a mostani kilátások szerint a kiskereskedelmi forgalom az idén 5,5 és 6 százalék közötti növekedést érhet el.