Milliárdos nyereséget termelnek a magyar börtöncégek

Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztagyár telephelye
börtön rabok

6320 Solt - Nagymajor
Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel ezelőtt alakultak a börtönök gazdasági társaságai - mondta el Farsang Tamás ezredes, a Bv. Holding Kft. ügyvezető igazgatója. Az igazgató hozzátette: 1994-ben tizenkét ilyen társaság alakult, amelyek munkáját az általa vezetett holding fogja össze. Megtalálhatók ezek között például mezőgazdasági és ipari jellegű társaságok, amelyek bevétele mára eléri a 31 milliárd forintot, miközben az éves nyereségük majdnem másfél milliárd forint.
Vágólapra másolva!

A büntetés-végrehajtási szervezethez 11 állami tulajdonban lévő gazdasági társaság tartozik. A fogvatartottak foglalkoztatására létrehozott börtöncégek biztosítják a hazai büntetés-végrehajtási intézetek belső ellátását, valamint a központi ellátás keretében a rendvédelmi és közigazgatási szervek ruházati és egyéb igényeit.

A nyolc ipari és három mezőgazdasági társaság többek között

textilipari termékeket, munkaruházatot, lábbelit, higiéniai papírterméket, fémszerkezeteket, fűrészárut, iroda- és konyhabútort állít elő,

továbbá nyomdai tevékenységet, hulladékgazdálkodást, textiltisztítást, állattenyésztést, illetve növénytermesztést is végez. Ezek a cégek látják el a börtönöket sertés- és csirkehússal, zöldségekkel és pékáruval, de a zárkafelszerelésektől az elítéltek ruházatán át az ágyneműk mosásáig szintén mindent innen rendelnek meg a börtönök.

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztagyár telephelye Forrás: Csudai Sándor - Origo

A fogvatartottak jelentős mértékben egyébként legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, így különösen fontos a büntetés-végrehajtáson belül folyó képzéseken való részvétel. A tanfolyamoknál megfigyelhető, hogy a hiányszakmák a legnépszerűbbek, a legtöbben szobafestőnek, targoncavezetőnek tanulnak a börtönökben.