Tudja, hol tárolják a világ legdrágább zongoráit?

Steinway zongora
The keys of a 'Spirio', a self-playing piano by the company Steinway & Sons Hamburg, in Hamburg, Germany, 05 April 2017. Steinway & Sons grand pianos and pianos are manufactured in Hamburg and New York. Photo: Marcus Brandt/dpa
Vágólapra másolva!
New Yorkban, egy, alagsori szinten kialakított, gigantikus trezorban tárolja a világ minden bizonnyal legdrágább darabjai közé tartozó zongoráit a Steinway & Sons - írja a Fast Company. A vállalkozás kézzel készíti az egyedi hangszereket, melyek eladásukig a különlegesen biztonságos raktárban pihennek.
Vágólapra másolva!

Közel egy évig építette a zongorakészítő manufaktúra azt a bemutatóteremként is funkcionáló raktárat Queensben, amelybe - nem túlzás a kijelentés - csak a kiválasztottak léphetnek be. Itt őrzik ugyanis a cég sok különleges darabja közül is a legértékesebb, egyedi zongorákat, más korábbi, híres darabok nem kevésbé értékes replikáit. Itt nincs olyan hangszerük, amelynek értékesítési ára ne haladná meg a 200 ezer dollár.

Ám volt már, hogy 2 millió dollárért (közel 600 millió forint) értékesítettek egy egyedi, kézzel festett darabot, amelynek díszítő képeit az orosz zeneszerző, Muszorgszkij inspirálta.

De található itt egy John Lennon "Imagine" Model B Spirio is, amelyet arról a Steinway-zongoráról mintáztak, melyet Lennon 1971-ben Yoko Ononak aodtt. Ez egyébként a szerényebb árkategóriában mozog, 217 ezer dolláros árával.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

A cég által egyszerűen csak Teremnek hívott hely nem nyitott a nyilvánosság előtt.

Oda csak azok léphetnek be, akikről feltételezhető, hogy komoly vásárlók, vagy olyan zongoraművészek, akik megfelelő hangszert keresnek.

Az ilyen ügyfelek ki is próbálhatják az itt tárolt hangszereket. Persze bejutni ők is csak akkor tudnak, ha valaki kíséri őket azon három személy közül, akiknek feljogosítottak a terembe való belépésére. Ők a cég vezető munkatársai, mindhármójuk ujjlenyomatát tárolja a Terem védelmi rendszere, a biztonsági ajtó csak egyezés esetén nyílik ki.

Bár az értékes zongorákat őrző terem nem nyitott, az 1880 óta működő, részben manufaktúraként működő gyár viszont igen. A gyárlátogatást szeptembertől június végéig biztosítja a cég, és nem meglepő, hogy arra előre be kell jelentkezni, a vállalkozás pedig számos előírás betartását kéri a vendégektől.

A cégnek egyébként Európában, Hamburgban is működik egy gyára.

A zongorák piaca hullámzó teljesítményt mutat. A rendelkezésre álló adatok szerint míg például az USA-ban 2014-ben 305 millió dollárra rúgott értékesítésük, addig 2016-ban már közel 16 százalékos csökkenést mutatott. A digitális és a hibrid modellek értékesítése ellenben növekszik.