Szent hegy közelében épül Kína első whiskey lepárlója

whiskey, üvegben
--FILE--Bottles of Chivas whiskey are for sale at a supermarket in Shanghai, China, 5 September 2010. Pernod Ricard SA executives have a plan to battle a slowing Chinese economy in which high-end spirits are taking a beating: expand anyway. The French maker of whiskey brands such as Chivas and cognacs including Martell is opening members-only clubs in China, cozying up to wealthy individuals and hosting gatherings of 10 or fewer VIP customers to win more drinkers of Champagne, cognac, wine, whiskey and vodka, executives said in Beijing.
Vágólapra másolva!
A párizsi székhelyű Pernod Ricard építi meg Kína első whiskey-üzemét, mégpedig Szecsuán tartományban. Az Asia Times beszámolójából az is kiderül, legalább akkora az érdeklődés az üzemhez tervezett látogatóközpont, mint a gyártott termékek iránt.
Vágólapra másolva!

A Pernod Ricard olyan whiskeymárkák mögött áll, mint a The Glenlivet, a Ballantine's és Chivas Regal. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a francia vállalat építheti meg Kína első whiskey lepárlóját, mégpedig Szecsuánban. A beruházásnak már a helyszínét is kiválaszották.

A 13 hektáron megvalósuló fejlesztés értéke 1 milliárd jüan, azaz nagyjából 40 milliárd forint.

A cég helyi lapoknak nyilatkozva azt is elárulhat, a whiskey gyártó telephelyen egy látogatóközpontot is kialakítanak, mert abban bíznak, hogy rengeteg belföldi és külföldi turista lesz kíváncsi a létesítményre. A vállalatnál azt közölték, nagy potenciált látnak a térségben, és maguk mögött érzik a helyi kormányzat támogatását is.

Pernod Ricard termékek egy sanghaji szupermarketben Forrás: AFP/Imaginechina/Weng lei

A helyszínválasztásnál vélhetően az is közrejátszott, hogy a leendő üzem közel van az Omej-hegyhez, ami egyike Kína négy buddhisták számára szent hegyének. Szecsuán tartományban és a hegyen is minden évben rengeteg utazó fordul meg, akik számára - véli a cég - érdekes lehet majd a látogatóközpont felkeresése. A franciák tervei szerint a hely az első tíz évben 2 millió turistát fogad majd.

A Pernon Ricard már 2016-ban megkezdte a puhatolózást az üzem építéséről, de csak most vált biztossá, hogy megépülhet. A befejezés céldátuma 2021.

Egyelőre nem ismert az, milyen gyártókapacitással épül az új telephely, illetve a vállalat egyik vezetője azt közölte, még nem döntöttek ebben a kérdésben. Annyit elárult:

a cég termékei szépen teljesítettek a kínai piacon az elmúlt öt évben, ezért döntöttek úgy, hogy helyben oldják meg a gyártást.

Egy kínai piacelemző vállalat ugyanakkor azt közölte: kétségtelen, hogy Kína rövidital-piaca felfutóban van, de ez főként az olcsó, illetve legfeljebb a középkategóriás termékek népszerűségének köszönhető. Az elemzők szerint hosszú időnek kell eltelnie a piac diverzifikálódásáig, azaz addig, hogy a magas minőséget képviselő termékek is stabil fogyasztói kört tudhassnak magukénak.