Jól teljesít a magyar tőzsde

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
A globális pénzügyi hangulat okozta feszültségek miatt hazánkban 2013 óta most a legolcsóbbak a részvények, noha a magyar vállalatok nyereségével kapcsolatos kilátások egyre javulnak.
Vágólapra másolva!

A Bloombergnek nyilatkozó Cinkotai Norbert, a KBC Equitas Zrt. elemzője szerint

a lecsökkent piaci értékek és a helyi vállalkozások optimális kilátásai közötti szakadék hosszabb távon valószínűleg értékesebbé teszi majd a magyar részvényeket.

A bérek és fogyasztás gyors hazai növekedése az Európai Unió leggyorsabb gazdasági növekedését ösztönzi, ami olyan cégek számára lehet előnyös, mint például az OTP Bank Nyrt., mely az ország legnagyobb hitelezője, vagy az olajkereskedelemmel foglalkozó Mol.

"Úgy tűnik, hogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmek eltúlzottak, és ezért a piac olcsóbb lesz, annak ellenére, hogy javulnak a jövedelemre vonatkozó elvárások" - mondta az elemző.

A külföldi befektetőket ugyanakkor távol tarthatja a forint 18 százalékos esése az elmúlt évtizedben az euróhoz képest, amely háromszor akkora esés, mint amit a lengyel zloty elszenvedett. A forinttal ma már a rekordszint közelében kereskednek, és

becslések szerint az árfolyam ezen a szinten marad legalább két évig.

Jól teljesít a magyar tőzsde a Bloomberg elemzése szerint, és vannak még benne további tartalékok is Fotó: Mudra László [origo]

A KBC Equitas nem ad ki kereskedelmi ajánlásokat a magyar részvényekre, de a bróker becslése szerint az OTP Bank „valós" értéke körülbelül 13 százalékkal haladja meg a jelenlegi árszintet. Még ennél is nagyobb az eltérés a Mol esetében, ahol 23 százalékos lehet ez az érték. A két társaság együtt 67 százalékos súlyozással bír a magyar benchmarkban, és

a legtöbb Bloomberg által követett elemző a vásárlásukat ajánlja.

Ugyanakkor a befektetők az olyan kisebb cégekre is felfigyeltek a magyar tőzsdén, mint például az Opus Global Nyrt., amely a BUX-nak mindössze 2,7 százalékát teszi ki, ám részvényének ára öt év alatt tízszeresére ugrott.

Miközben a BUX index mintegy 10 százalékkal alacsonyabban van most az áprilisi csúcshoz képest, még mindig 117 százalékkal magasabb, mint öt évvel ezelőtt.

Ennek alapján a Bloomberg által követett feltörekvő és fejlett piacok között a negyedik legjobb teljesítményt nyújtja.

Összehasonlítva, a Stoxx Europe 600 Index 8,9 százalékos nyereséget nyújtott, az MSCI Emerging Markets Index 12 százalékosat, a lengyel tőzsde pedig 15 százalékosat.

Forrás: Bloomberg.com