Visszatáncol-e a szakadék széléről a világgazdaság?

Google Posts Large Profits web website 51188220 @nogins
(FILES) Dated 19 August 2004 file photo shows a pedestrian passes a sign marking Google being traded on the NASDAQ Marketsite in New York City. Google reported quarterly profits up over 90 percent, outperforming Wall Street expectations 20 October 20, 2005. Chris Hondros/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY=
Vágólapra másolva!
A múlt héten valamelyest stabilizálódtak a részvénypiacok az előző heti jókora szakadást követően. Tovább folytatódott a kötélhúzás az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban, a forint pedig gyenge hetet zárt. A nemzetközi börzék hangulatát továbbra is a recessziós félelmek határozzák meg.
Vágólapra másolva!

Kissé stabilizálódtak az európai részvények a múlt héten hétfőn az előző pénteki szakadás után, miután kissé enyhültek a kereskedelmi háborúval kapcsolatos feszültségek, ugyanis kiderült: esetlegesen újabb amerikai-kínai tárgyalások lehetnek. Emellett az európai pénzpiacok hangulatát az is segítette, hogy Olaszországban esély mutatkozott arra, hogy előrehozott választások nélkül is új koalíciós kormány alakuljon.

Ezzel párhuzamosan

a német Ifo üzleti klíma 2012 óta nem látott alacsony szintre süllyedt,

ami jól jelzi, hogy a német gazdaság talán nagyobb vesztese az amerikai-kínai konfliktusnak, mint maguk a „háborús" felek.

A globális recesszió rémképe

Amerikában 1 százalék feletti pluszban zártak hétfőn az indexek, arra a G7-es amerikai elnöki nyilatkozatra, amely szerint Kínával visszaülhetnek a tárgyalóasztalhoz, és Donald Trump szerint lesz is megállapodás. Igaz, a félhivatalos kínai Global Times eközben arról írt, hogy Kína nem vette fel a kapcsolatot az USA-val és nem is fog engedni az amerikai nyomásnak.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A hét közepén Európában lejjebb csúsztak a részvények:

a globális recessziótól való félelem tartja nyomás alatt a piacokat.

A brexit körüli káosz a fontot ugyan leszálló pályán tartja, ám ez segíti a londoni részvények emelkedését, az olasz papírokra pedig a hét elején kiizzadott baloldali koalíciós megállapodás volt átmenetileg jó hatással.

Amerikában ezalatt emelkedtek az indexek, mivel a mostanában kissé volatilis hozzáállás közepette estére csökkentek a globális recessziós félelmek, az olaj iránti kereslet erős számaiban találtak kapaszkodót a befektetők, ami arra utalhat, hogy

nincs teljesen reménytelen helyzetben a világgazdaság.

Formába lendültek az amerikai indexek

Csütörtökön Európában érdemben emelkedni tudtak a gyenge kezdés után a részvénypiacok, amit egyrészt az olasz koalíciós megállapodás iránt érzett optimizmus táplált, másrészt az a Kína részéről tapasztalható pozitív hozzáállás a kereskedelmi konfliktusban, amely szerint a távol-keleti óriás mindenképpen a megoldásban érdekelt, és szerinte mindkét félnek ez az érdeke.

A múlt héten magukra találtak az amerikai részvényindexek Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Chris Hondros

Az európai benchmark index mindeközben jó úton volt afelé, hogy 3 százalék feletti mínusszal zárja az augusztust.

Ennek okaként egyfelől az emelhető ki, hogy a globális recessziótól való félelmek nyomják a piacokat, másfelől az, hogy ha a lassulás csak mérsékelt és átmeneti is lett volna a lassan 10 éves növekedési ciklus végén, az új fokozatba kapcsolt kereskedelmi háború nagy valószínűséggel belöki a szakadékba a világgazdaságot.

Amerikában csütörtökön napi csúcson zártak az indexek,

a DJIA és az S&P is már csak 4 százalékkal marad el a történelmi csúcsától.

A tengerentúli börzék emelkedéséhez szintén az amerikai és a kínai fél békülékenyebb hangneme járult hozzá, hiszen kiderült: Kína például nem is tervez egyelőre válaszolni a legutolsó amerikai vámemelésekre. A múlt hetet végül 2,7–3 százalék közötti emelkedéssel fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 2,8, a londoni FTSE 1,6, a milánói börze pedig 4,1 százalékkal zárta magasabban a hetet.

A hazai tőzsde vezető indexe 0,7 százalékos pluszban fejezte be a heti kereskedést, a magyar vezető papírok pedig a legnagyobb nyertes a Richter volt, mivel az utolsó két nap nagyon felrántották a gyógyszergyártó részvényeinek árfolyamát.

Több mint egy évtizedes mélyponton a jüan

A devizapiacon hétfőn 11 éves mélypontjára, 7,15-ig esett az onshore piacon a jüan a kereskedelmi háború jelentős fokozódása miatt. Ennek jeleként a jen fél százalékot gyengült, egészen a 106-os szintig, miközben

a piac arra számít, hogy Kína tovább hagyja gyengülni a devizáját,

egyrészt, hogy tompítsa a vámemelések hatását a saját gazdaságára nézve, másrészt pedig ez hatásos fegyver az amerikai féllel szemben is. Bár ehhez hozzá kell tenni, hogy a jelentős gyengülés érdemi tőkekiáramlást és befektetői bizalomcsökkenést okozhatna, ami némileg fékezheti a kínai terveket. Szerdán a jen tartotta eddig összegyűjtött erejét, míg a globális recessziótól való félelmek egyre inkább elharapóznak a piacon, amivel összekötődnek a kamatcsökkentései várakozások és esnek a fejlett és a feltörekvő piaci kötvényhozamok is, amelyek szerdán 5-10 bázisponttal csökkentek Európában.

Jüan bankjegykötegek egy kínai bankban Forrás: AFP

Az amerikai 2 éves hozam tovább emelkedett a 10 éves fölé, növelve a hozamgörbe invertálódásának mértékét,

a brit font pedig folytatta az esést, miután elterjedt a hír, hogy a frissen kinevezett miniszterelnök, Boris Johnson fel szeretné függesztetni az uralkodóval a parlament működését, hogy ne tudják megakadályozni az októberi brexitet, ami aztán késő estére meg is történt.

Csütörtökön kissé növekvő kockázati étvágyat láthattunk, a menedékeszközök iránt megcsappant a kereslet, de az események fő mozgatórugója továbbra is a kereskedelmi háború felpörgése volt, a két fél újranyitott tárgyalásainak eredményére várakoztak a befektetők.

Rájár a rúd a feltörekvő devizákra

Arra nem igazán reagált a zöldhasú, hogy a vártnál kissé jobban lassult az amerikai gazdaság a második negyedévben, annak ellenére, hogy a lakossági fogyasztás növekedése négy és fél éves csúcsot mutatott.

Gyenge hete volt a forintnak Forrás: Shutterstock

A forintra és a feltörekvő devizákra viszont rendesen rájár a rúd a globális félelmek növekedésével,

a hazai deviza történelmi mélypontra, 331 fölé esett az euróval szemben csütörtökön. Az esést alapvetően a globális recessziós félelmek okozzák, folyik a piacok átárazódása a kockázatosabbnak ítélt eszközökből, eközben a régióban a magyar reálkamat a legnegatívabb és a Magyar Nemzeti Bank sem tett utalást egy lehetséges moderált szigorításra, hivatkozva az expanzív külső monetáris környezetre. Így pedig hiába a magyar fundamentumok az egyik legerősebbek Európában és az összes makropénzügyi egyensúlyi mutató is kiemelkedő stabilitást mutat, ez egyelőre kevés a globális nyomás ellensúlyozásához.

A dollár végül 1,5 százalékot erősödött a hét folyamán, a hazai fizetőeszköz heti teljesítménye pedig 0,9 százalékpontos gyengülés volt az euróval szemben, és 2,3 százalékos szakadás a dollár ellenében, míg a régiós devizák esetében szintén érdemi, de ennél moderáltabb mértékű gyengülés volt látható.