Milliárdos beruházással bővített Pécsen a világ egyik legnagyobb vállalata

cégtábla embléma ÉPÜLET épületrész felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY sorompó személyautó SZIMBÓLUM tábla TÁRGY Pécs, 2014. május 28.
A British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. épülő új üzeme a Pécsi Ipari Parkba
Pécs, 2014. május 28. A British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. épülő új üzeme a Pécsi Ipari Parkban 2014. május 28-án. Jelenleg mintegy hetven százalékos a készültség és szeptemberben kezdődhet meg a próbaüzem a kilencmilliárd forintos beruházás keretében kialakított új üzemben. MTI Fotó: Lendvai Péter
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Hoppál Péter országgyűlési képviselő jelenlétében adta át új üzemét a British American Tobacco vállalatcsoport, amelyben új típusú, füstmentes termékek készülnek. A több mint 7,5 milliárd forintos beruházással a nagy múltú pécsi dohánygyár – hazánkban elsőként – potenciálisan kevésbé kockázatos nikotinpárnák gyártására szolgáló egységgel bővült - írja közleményében a vállalat.
Vágólapra másolva!

Tovább bővíti gyártókapacitását Pécsen a British American Tobacco, a világ egyik vezető dohányipari vállalata.

A több mint 7,5 milliárd forintos beruházással a BAT megerősítette, hogy Magyarország és a város fontos szerepet tölt be hosszú távú stratégiájában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Baranya megye és Pécs város képviselőivel, valamint a BAT európai régiós vezetőivel együtt ünnepélyes keretek között adta át az első új gyártósort.

– emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beszédében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. új üzemének avatásán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter elmondta: a példátlan növekedést a helyi adottságok mellett segítette az európai szinten legalacsonyabb mértékűnek számító magyarországi társasági adó és személyi jövedelemadó. Hozzátette,

az idén az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt a magyar GDP.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság teljesítményének növekedésében a vidéki nagyvárosok soha nem játszottak olyan fontos szerepet, mint most. Szerinte a megye- vagy régióközpontnak számító városok tőkevonzó képességének emelkedése egyrészt az új ipari parkok létrejöttének, másrészt a helyi közép- és felsőfokú képzéseknek köszönhető.

Szijjártó Péter kiemelte: Pécs újraiparosítása az elmúlt másfél esztendőben komoly lendületet kapott, a városba települt új beruházásoknak köszönhetően is 10 százalékkal növekedhetett a megyeszékhely iparűzésiadó-bevétele. Baranyában - tette hozzá - csak

Páva Zsolt polgármester, Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bernd Meyer, a British American Tobacco (BAT) Európai és Észak-Afrikai Régiójának gyártásért felelős igazgatója és Sacha Ruffier, a BAT Észak-Közép-Európai Alrégiójának igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. új üzemének avatásán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A tárcavezető a brit székhelyű társaság kapcsán a brexitre is kitért; reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britanniával a lehető legszorosabb együttműködést tartja fenn az Európai Unió a jövőben is, hiszen "az Egyesült Királyság hazánk 11. legfontosabb kereskedelmi partnere és 6. legnagyobb beruházója".

„Több okból is Pécset találtuk a legalkalmasabbnak erre a fejlesztésre. Az egyik az a széleskörű szakértelem, amellyel a magyar kollégák eddig három, most pedig már négy teljesen különböző típusú termék gyártását is lehetővé teszik" – hangsúlyozta Bernd Meyer, a BAT Európai és Észak-Afrikai Régió gyártásért felelős igazgatója. Beszédében elmondta, most egy gyártósor működik, de 2020 végéig további 5 gyártósor telepítését tervezik. Kiemelte, hogy a BAT célja, hogy

a fejlesztés végére több mint 100 új munkahelyet teremthessenek, és ezzel a pécsi gyár lehessen a BAT egyik legnagyobb nikotinpárnagyára a világon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Bernd Meyer, a British American Tobacco (BAT) Európai és Észak-Afrikai Régiójának gyártásért felelős igazgatója (j), Orosz Zoltán, a dohánygyár ügyvezető igazgatója (j2) és Páva Zsolt polgármester (b) a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. új üzemének avatásán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A termékek exportra készülnek, megcélozva az észak-európai, valamint a német, az osztrák, a cseh, illetve a svájci piacokat. A jövő évben a gyár idei termelésének volumenét 3,5-szeresére tervezik növelni.

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco, és azóta 40 milliárd forintnyi beruházást hozott a baranyai üzembe. A cég hazai leányvállalata, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. két pécsi üzeme, a nagymúltú Pécsi Dohánygyár és a Szivarkagyár a tavalyelőtti mintegy 600 után ma már 800 alkalmazottal harminc piacot lát el világszerte. Árbevétele a tavalyelőtti 116 milliárd után tavaly meghaladta a 138 milliárd forintot, adózott eredménye a tavalyelőtti 2,8 után 2018-ban már az 5 milliárd forintot is meghaladta.

A BAT vállalatcsoport több mint 1500 kutatója dolgozik világszerte innovatív, új generációs termékek fejlesztésén, és 2015 óta több mint 1600 szabadalmát jegyezték be. „Tavaly sikeresen vezettük be a nyílt rendszerű Vype e-cigarettánkat, amellyel egy potenciálisan kevésbé káros alternatívát kínálunk a felnőtt dohányzóknak. A füstmentes termékek egy más típusának gyártásával Magyarország tovább erősíti kulcsszerepét a dohányipari átalakulásban" – emelte ki Sacha Ruffier, a BAT Észak-Közép-Európai Alrégió igazgatója.

Komoly beruházás valósult meg Pécsen Forrás: MTI/Lendvai Péter

Az új gyártósoron nikotinpárnák gyártása kezdődik.

Ez a füstmentes termékkategória is a hagyományos cigarettákhoz képest potenciálisan kevésbé káros termékek körét bővíti.

A nikotin ebben az esetben egy teafilterhez hasonló párnán keresztül juthat a szervezetbe. A nikotinpárna tartalmazhat fehér dohányt, de van olyan változata is, amely dohánymentes, ebben többek között nikotinsó és mikrokristályos cellulóz található.