Hatalmas üzlet lehet a világ egyik legdrágább teje

tej, üveg tej, pohár tej
TO GO WITH AFP STORY by Alice Ritchie, US-food-safety-farm In this photo illustration, whole milk is poured into a glass June 12, 2008 in Washington, DC. Thousands of Americans seek unpasteurized dairy products that enthusiasts say can cure everything from asthma to autism, despite it being illegal in many states on the grounds that it is unsafe. AFP PHOTO / TIM SLOAN
Vágólapra másolva!
Kleopátra egyiptomi uralkodónő is rajongott a szamártejért, melynek már akkoriban is jótékony egészségügyi hatást tulajdonítottak, azzal, hogy sokat segíthet bőrápolóként is a feszesség és a fiatalosság megőrzésében. A szamártejet ma is sokrétűen használják, abból sajtot, joghurtokat és kozmetikai termékeket készítenek. Egyes országok gazdálkodói számára komoly lehetőségekkel kecsegtet a szamarak tartása.
Vágólapra másolva!

Aki Cipruson jár, biztosan talál szamártejet, és abból gyártott szépségápolási cikkeket (szappant, arckrémet). A szamártejben lévő ásványi anyagok, valamint nyomelemek hidratálják és regenerálják a bőrt, tökéletes öregedésgátló. De készítenek belőle csokoládét és likőrt is, számol be róla a Magyar Mezőgazdaság.

A szamártejből készült, különleges sajtokért azonban nem is kell addig utazni, elegendő csak az egyik déli szomszédos országba látogatni.

Szamarak Észak-Karolina államban Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Szerbiában, a Zasavicai Nemzeti Parkban található egy több mint kétszáz szamarat számláló farm. A helyszínen vásárolható szamártej és a belőle készült sajt, amit a világon csak itt készítenek. A neve Pule sajt.

A sajt kilogrammja ezer euró, azaz mintegy 330 ezer forint, ezzel pedig a rendelkezésre álló információk szerint a legdrágább sajt a világon.

A Pule nem pusztán azért ennyire drága, mert nagyon egészséges, hanem azért is, mert az elkészítéséhez nagy mennyiségű, friss és alacsony zsírtartalmú tejre van szükség. Egy kilogramm sajthoz 25 liter tej kell.

Egy liter szamártej ára 40 euró körül mozog.

Egy szamár viszont maximum három deci tejet ad egy nap, így tömegtermelésre biztosan nem lehet berendezkedni azoknak a gazdálkodóknak, akik szamarat tartanak, ahogy a vásárlóknak sem. A szamártej és a belőle készült sajt továbbra is luxustermék marad.

A szamártartásban lévő üzleti lehetőségeket több európai országban is meglátták. Néhány éve Toszkánában zárult le egy szövetkezet és egy egyetem együttműködésében, uniós támogatással egy projekt. Ennél a cél az volt, hogy az alapvetően környezetturisztikai létesítményeket üzemeltető társulás, profilváltással beemelje a szamártartást is tevékenységébe, a szamarak tejéből pedig joghurtnak és kozmetikai alapanyagnak valót szállítson.

A kicsiny balkáni országban, Montenegróban pedig programot indítottak a szamárállomány növeléséért, miután a 2010-es "szamárcenzusnál" kiderült, hogy alig 500 példány él az állatokból ott, noha tejük értékesítése jó bevételi forrás lehet a gazdálkodóknak - írja a Business Insider egy korábbi riportjában.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszerveze (FAO) már régóta úgy szerepelteti a szamártejet ajánlásaiban, mint amely különleges táplálkozási értéket képvisel. Ezért a szamártejnek még nagyobb jelentősége lehet az olyan fejlődő országokban, mint India. Ott egyébként az indiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2019-es innovációs díját egy olyan kozmetikai krém is elnyerte, melynek alapja a szamártej.