Mindent megváltoztató részlet derült ki a Disney streaming platformjáról

Star Wars Boba Fett, Legoland Germany, June 6, 2011. Menschen German Garrison Kino Legoland Disney Freizeitpark LEGO Blaster Freizeit Gesellschaft Boba Fett Star Wars Hobby Kostüm Deutschland Kostüme George Lucas Kopfgeldjäger SOCIAL ISSUES SOCIETY movies
Star Wars Boba Fett, Legoland Germany, June 6, 2011.
Vágólapra másolva!
A Netflixnek köszönhetően világszerte elterjedt az úgynevezett binge kultúra, amely annyit tesz, hogy a néző rövid időn belül tekint meg rengeteg epizódot vagy akár egy teljes évadot egy adott sorozatból. A Disney streaming platformja viszont most bejelentette, hogy visszaállnak a hetente megjelenő epizódokra, akárcsak az Amazon, a Hulu és az HBO Now.
Vágólapra másolva!

Ted Sarandos, a Netflix tartalomigazgatója még 2016-ban beszélt arról, hogy a nézők egyre kevésbé követik az olyan sorozatokat a televízióban, amelyek részei hetente jelennek meg. A legtöbben inkább rögzítik a részeket, majd egyben megnézik az összeset, amikor idejük engedi.

Éppen ezért vezette be a Netflix azt a modellt, hogy nem hetente jelennek meg az új részek a sorozataikból, hanem azonnal nyilvánossá teszik az összes részét a legújabb évadnak.

Ennek nagy előnye, hogy az előfizető maga oszthatja be, hogy mikor szeretné megnézni a tartalmakat és ha kívánja és ideje engedi, akár még a premier napján végezhet a teljes évaddal.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Benjamin Beytekin

A tartalmakban gazdag Netflix meg is engedheti magának ezt a modellt, hiszen az elmúlt években rengeteg pénzt fordítottak saját készítésű műsoraikra, így mindig akad olyan film, sorozat vagy dokumentumfilm, amit meg lehet nézni.

Ezzel szemben a Disney új platformja amellett, hogy a gyermekek számára rengeteg klasszikus mesét kínál, nem igazán hemzseg a felnőttek számára is érdekes tartalmaktól.

A legnagyobb húzónév a megjelenéskor a The Mandalorian névre keresztelt Star Wars sorozat lesz, de azt ha egyben hozná ki a cég, másnapra már mindenki megnézné.

A Disney viszont közölte, hogy visszaállnak a klasszikus rendszerre és az új sorozatepizódokat hetente fogják megjelentetni a streaming platformjukon. Ez több szempontból is logikus döntés, viszont nem túl felhasználóbarát, és szembe megy a jelenlegi fogyasztói trendekkel is.

Feltehetően a Disney ezzel szeretné megakadályozni, hogy az esetleges egy hetes ingyenes próbaidőszakkal a felhasználók mondjuk a teljes Star Wars sorozatot végignézzék, majd mivel nem lesz annyi tartalom, hogy megérje előfizetni a szolgáltatásra, egyszerűen szerződni sem fognak.

Ezzel viszont fennál a veszélye annak, hogy ahelyett, hogy több hónapnyi előfizetést vennének egy sorozat miatt, a felhasználók inkább hetente illegálisan letöltik a részeket valamelyik torrent oldalról, vagy csak azután veszik meg az előfizetést, hogy már a teljes sorozat elérhető a Disney streaming portálján. Nem véletlen, hogy a Netflix vezeti a streaming versenyt, ebben pedig jócskán közrejátszik az is, ahogyan a sorozataikat bemutatják a nagyközönségnek.

A Disney megpróbálja túszul ejteni az előfizetőket a heti formátummal.

Egy hatrészes sorozat esetében - amilyen a Marvel Loki című alkotása lesz - például már kéthavi előfizetést kell kifizetnie annak, aki legális úton akarja megtekinteni. A két streaming szolgáltató, a Disney és a Netflix tehát nemcsak a tartalmakban különböznek majd egymástól jelentősen, hanem abban is, hogy az ügyfeleknek hogyan adagolják a sorozatokat és a filmeket.