Az USA az egész világot elárasztja olajjal

Amerika, olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben a nemzetközi olajpiac most is küszködik a túlkínálattal, az Egyesült Államok hamarosan újabb körben áraszthatja el olajjal – még jobban – a világot. Ezzel pedig néhány éven belül az USA teljesen átalakíthatja az olaj világpiacát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok több mint duplájára (napi 12,3 millió hordóra) növelte az olajkitermelését, amivel a világ vezető kitermelője lett. A legnagyobb probléma azonban még mindig az, hogy nincs meg a megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy az USA ilyen hatalmas mennyiségű olajat eljuttasson a világpiacra a texasi olajmezőkről – íjra a CNBC elemzése.

Amerikai olajáradat

Az idei hónap viszont mérföldkőnek számít az amerikai olajkitermelésben, mivel megnyílik egy új olajvezeték, amely napi 670 000 hordónyi olajat lesz képes elvezetni Texasból.

A cél az volna, hogy az USA az eddiginél nagyobb mértékben tudja eljuttatni a nyersanyagot a világpiacra.

Mindezt viszont úgy, hogy a világ már így is olajpiaci túlkínálattal küzd. Az USA miatt tehát most elvileg tovább csökkenhet majd az olaj ára, főleg, ha a kereskedelmi háború következtében tartósan nyomott marad a kereslet.

Az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A Citigroup elemzése szerint az új csővezetékek napi 1 millió hordóval növelhetik a jelenleg 3 milliós olajexportot az idei év végére, és még 1 millióval a következő év végére. Az amerikai export egyébként az új vezetékek nélkül is napi 970 000 hordóval bővült tavaly.

Összevetésképpen, a 4 millió hordós export már meghaladná az Északi-tengerről érkező olajmennyiség egészét.

Az amerikai olaj pedig a terv szerint széles körben árasztaná el a világot – kerülne belőle Ázsiába és Európába is. Ha pedig három éven belül az amerikai export elérné a napi 6 millió hordós szintet, azzal már alapvetően befolyásolná a nemzetközi benchmark árfolyamát – figyelmeztettek a Citigroup elemzői.

Új világrend az olajpiacon?

Mindez pedig igen komoly dilemma elé állíthatja az OPEC országait. A szervezet és partnerei (beleértve Oroszországot) ugyanis éppen annak érdekében vágták vissza a kitermelésüket, hogy stabilizálják az olajpiacot. Az amerikai lendület mellett azonban ez már kezd problémát okozni, mivel az OPEC az elmúlt 7 év során évi nagyjából 1 százalékot veszített a piaci részesedéséből.

A nemzetközi Brent olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A Bank of America elemzői emellett arra számítanak, hogy az olajár komoly kihívásokkal néz majd szembe a következő 2-3 évben.

A bank szerint a nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj hordónkénti árfolyam egészen 50, míg az amerikai WTI ára 40 dollárig süllyedhet.

Egy ilyen környezet pedig az olajvállalatokat is arra készteti, hogy fogják vissza például a beruházásaikat és a fejlesztéseiket.

Ezzel együtt az USA a következő időszakban alapjaiban alakíthatja át a nemzetközi olajpiacot. A jelenlegi trend alapján ugyanis az Egyesült Államok hamarosan nettó olajexportőr lehet, és nemsokára a világ energiakereskedésének központjává válhat. Ez pedig jelentős hatással lenne az amerikai dollárra is. Az USA tehát ezzel, végső soron, visszanyerheti a második világháború előtti szerepét a világ vezető olajkitermelőjeként.