Kivonul Alaszkából az egyik legnagyobb olajvállalat

Amerika, olaj
Dalton Highway : from Fairbanks to Prudhoe Bay, Trans Alaska Pipeline System (TAPS). At Deadhorse, pipeline departure from the Prudhoe Bay oilfield pipeline between extraction and storage, Alaska, USA. Biosphoto / Robert Valarcher
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalat, a British Petrol 60 év alaszkai jelenlét után, kivonul a területről, és ottani érdekeltségeit valamint eszközállományát értékesíti a Hilcorp Energynek, számol be arról a Reuters.
Vágólapra másolva!

Több mint fél évszázad után vonul ki a British Petrol (BP) Alaszkából, ahol az USA történetének legnyereségesebb olajmezőjén, a Prudhoe Bay nevű, a messzi északon található területen folytatott kitermelést. Ezt, valamint a közel 1300 kilométer hosszú Transzalaszkai Csővezetéket is értékesíti, több más eszközével egyetemben a Hilcorpnak.

Az üzlet értéke 5,6 milliárd dollár, azaz közel 1700 milliárd forint.

Az értékesítésből befolyó pénzt a BP helyzetének megerősítésére fordítja. A vállalat tervei szerint két év alatt 10 milliárd dollárra szeretne szert tenni eszközértékesítésből, ezzel javítva pénzügyi mutatóin.

A Transzalaszkai Csővezeték egyik végpontja a Prudhoe Bay-i olajmező Forrás: AFP / Biosphoto/Robert Valarcher

A BP egyébként már évek óta csökkentette működésének intenzitását Alaszkában. 2014-ben már meg is vált ottani érdekeltségeinek egy részétől, akkor szintén a Hilcorp volt a vevő.

A mostani üzletben a vállalat 4 milliárd dollárt fizet azonnal a BP-nek, a további 1,6 milliárd dollárt részletekben ütemezve teljesíti. Az akvizívió része az 1990-ben, Texasban alapított vállalat stratégiájának, melynek keretében már bejáratott olajmezőket szereznek meg. A Wood Mackenzie elemzője az ügylet kapcsán megjegyezte, hogy ezzel az üzlettel a Hilcorp válik a második legnagyobb alaszkai kitermelővé a ConocoPhilips mögött.

A Prudhoe-mezőről eddig 13 milliárd hordó olajat termeltek ki, és becslések szerint a terület még további 1 milliárd hordónyit rejt.

A BP idei alaszkai kiteremlése csupán napi 74 ezer hordó körül mozgott.

A BP alaszkai érdekeltségeinél mintegy 1600 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat azt nyilatkozta, a Hilcorppal bonyolított tranzakció részeként, "amilyen hamar csak lehet, minden információt megadnak számukra jövőjüket illetően."

A Hilcorp nem kívánta kommentálni a BP-vel kötött megállapodást.