Újabb amerikai gyógyszergyártó óriáscég kaphat brutális büntetést

gyógyszer orvosság pirula vitamin
Vágólapra másolva!
A Sackler milliárdos család tulajdonában lévő Purdue Pharma akár 12 milliárd dolláros büntetést is fizethet miután 2 ezren beperelték a céget az egyik ópiát tartalmú fájdalomcsillapító miatt – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A gyógyszergyártó cég a BBC-nek elmondta, hogy aktívan dolgoznak egy globális megoldáson, de további információt nem közöltek.

Az NBC – ami elsőként jelentette meg a hírt – azt állította, hogy a megegyezés magában foglalja azt is, hogy a Sackler család megválik a cégtől.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

– áll a cég nyilatkozatában, de a Reuters úgy tudja, hogy jelenleg nem kötöttek még semmilyen megállapodást.

A vényköteles ópiát tartalmú fájdalomcsillapítók rendkívül addiktívak,

és az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja szerint átlagosan 130-an halnak meg naponta a gyógyszert fogyasztók közül, és a kutatások szerint legalább 400 ezer túladagolásos haláleset okozója volt 1999 és 2017 között.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Purdue egyike annak 22 gyógyszergyártónak és forgalmazónak, amik ellen 2 ezer bírósági keresetet nyújtottak be.

Az államok és városok által indított perekben arra hivatkoznak, hogy a társaság megtévesztő gyakorlatot alkalmazott a gyógyszereladásakor, valamint felelős az USA-ban elharapódzó ópiát függőségért is. Ugyanakkor a cég arra hivatkozik, hogy a gyógyszert az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség jóváhagyta és engedélyezte.

Oklahomában hétfőn 572 millió dollár (169 milliárd forint) kártérítésre ítélték a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó Johnson & Johnson vállalatot az ópiát válságban játszott szerepéért.

Oklahoma korábban peren kívüli egyezséget kötött a Purdue vállalattal, a cég 270 millió dollárt fizetett az államnak. Hasonló peren kívüli megegyezésre jutott Oklahoma az izraeli Teva gyógyszergyártóval is.