V4NA: Még soha nem voltak kedvezőbb feltételei a lakásvásárlásnak Magyarországon

City,Gym,Budapest
Vágólapra másolva!
A visegrádi országok ingatlanpiacai között több párhuzamot is lehet vonni – ezek egyike, hogy mindegyikben fellendült ez a szektor. Az új építésű lakásokra mindenhol nagy a kereslet, a kínálat azonban már változó- írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A visegrádi országokban mindenhol pörög az ingatlanpiac, több új lakás is épül. Pozsonyban azonban egyre kevesebb az albérleti lehetőség, és hasonló problémával néznek szembe Prágában és Varsóban is.

Az újonnan épült lakásokat ugyanis legtöbbször nem a befektetők, hanem magánszemélyek vásárolják meg maguknak, a jó albérletek pedig már mind lakóra találtak.

Pozsony Forrás: shutterstock.com / Renata Sedmakova

A szlovák fővárosban mindenki magának akar lakást vásárolni és a sajátjában lakni, azok bérbeadásán egyáltalán nem gondolkoznak.

A vásárlásra pedig minden lehetőségük meg is van, az országban szinte teljes a foglalkoztatottság, alacsonyak a kamatok és kedvezőek a hitelek – ez a lakásárak emelkedésén is látszik.

Így aki csak bérelni szeretne lakást, annak ezzel hamar meggyűlhet a gondja. A legjobb albérleteket már elvitték, amik maradtak, azok pedig drágák és nagy alapterületűek.

A szlovák fővárosban ráadásul nem csak a magánkézben lévő kiadó lakások, de az olcsóbb önkormányzati bérlakások sincsenek már nagyon szabadon. Ennek az a magyarázata, hogy már nem is építetnek ilyen céllal lakásokat sem az ingatlanfejlesztők, sem az önkormányzatok.

A helyzet Varsóban is nagyon hasonló, sőt, ott még erősebb a kereslet az új építésű lakások iránt.

Az albérletekre és bérlakásokra Prágában is lenne igény, ott azonban az adminisztratív akadályokra és a hiányzó nagy földterületekre hivatkoznak a fejlesztők.

Az egyik ingatlanfejlesztő tapasztalata az volt, hogy tíz évig tartott megszerezni az építési engedélyt egy bérlakásokat magába foglaló házra. Csehországban további adminisztratív akadály, hogy az építési hivatalok gyakran nem tartják be a törvény által előírt határidőket sem.

Ráadásul a főváros 52 különböző egységre van osztva, így egy-egy nagyobb beruházás esetén az is előfordulhat, hogy több féllel kell külön-külön egyeztetni.

Prága Forrás: pierre9x6/Pixabay

Az albérletekre a magyar fővárosban, Budapesten is nagy a kereslet, itt viszont a kínálat sem marad el sokkal mögötte.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a V4NA-nak elmondta, a visegrádi országok közül Budapest a legolcsóbb főváros a lakások terén.

Budapest, Lánchíd Forrás: City and Gym Budapest / Facebook.com

Az albérletek Magyarországon főleg a fővárosban és néhány vidéki nagyvárosban a legkeresettebbek, az ott lévő egyetemek és a regionális központok miatt.

Magyarországon a lakásvásárlók 20 százaléka befektető, emelte ki Balogh László, ez azonban jó hír az albérlőknek, mert nő a kínálat a kiadó lakások terén. Az új lakások kínálata ugyanakkor elmarad a kereslet mögött, ennek pedig több oka is van. A magyar embereknél igény és pénz is van az új építésű lakásokra, és a beruházási kedv is magas. Csakhogy közbeszól a munkaerőhiány és az építési szektor kapacitása, ami hátráltatja az új lakások építésének ütemét.

A kínálat elmaradásában az is szerepet játszik, hogy az építők nem csak a lakásokra kapnak felkérést, hanem ipari, kereskedelmi ingatlanokra is. Egy ilyen helyzetben pedig egyértelműen az ipari megrendelések felé billen a mérleg, hiszen az jobban megéri pénzügyileg, és a kivitelezése is egyszerűbb.

A magyar emberek számára viszont talán még soha nem voltak kedvezőbb feltételei a lakásvásárlásnak, mint most, emelte ki a szakértő a V4NA-nak.

Ahogy a szlovákoknál a népszerű és kedvező jelzáloghitelek, úgy Magyarországon a kormányzati támogatások segítik a családok lakásvásárlását.

A magyar kormány 2015-ben vezette be a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK). Ez a lakásvásárlásra és felújításra fordítható állami támogatás akár 10 millió forint vissza nem térítendő és 15 millió forint kedvezményes kölcsönt jelenthet a családoknak. 2019. július elsejével pedig a Családvédelmi Akcióterv keretében elindult a babaváró hitelek folyósítása is.

Az akár 10 millió forintos kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön kifejezetten a fiatal házasok életkezdését segíti, mely akár 100 százalékban támogatássá válhat.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a magyar ingatlanpiac is fellendült. Megnőtt a kereslet az új lakások iránt, és a nagyobb alapterületű ingatlanokat is többen kezdték keresni. Ráadásul a támogatások összegéből sok család tudott elkezdeni építkezni, amivel az építőipar is lendületet kapott -írja végezetül a V4NA.