Korlátozzák a zsiráfok kereskedelmét

győr, állatkert, zsiráf
Vágólapra másolva!
Első ízben vonják nemzetközi szabályozás alá a zsiráfok és a testrészeikből készült termékek nemzetközi kereskedelmét, hogy nagyobb védelmet biztosítsanak a veszélyeztetett fajnak.
Vágólapra másolva!

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről Genfben folyó tanácskozás résztvevői nagy többséggel szavazták meg csütörtökön az indítványt, amelynek alapján

élő állatokat külföldi állatkerteknek vagy cirkuszoknak eladni, zsiráf húsával, bőrével vagy vadásztrófeájával kereskedni csak akkor szabad, hogy az exportőr ország bizonyítani tudja, hogy a kereskedelmi ügylet nem veszélyezteti a helyi állományt.

Az indítványt a CITES-t aláíró 183 ország közül 106 szavazta meg,

ellene 21 ország voksolt, köztük az Afrika déli részén fekvő országok, amelyekben a világ zsiráfállományának 70 százaléka él.

Olyan országok, mint Zimbabwe, Botswana vagy a Dél-afrikai Köztársaság, hevesen ellenezték, hogy bármiféle nemzetközi szabályozás alá vonják a területükön élő zsiráfpopulációt.

Zsiráfok a győri állatkertben - a jövőben korlátozzák a zsiráfokkal kapcsolatos kereskedelmet az állatfaj védelme érdekében Forrás: www.zoogyor.com

A vadon élő zsiráf sokkal ritkább, mint a vadon élő elefánt.

- mondta Tom De Meulenaer, a CITES tudományos szolgálatának vezetője.

Becslések szerint a világ zsiráfállományának csökkenése az elmúlt 30 évben elérhette a 40 százalékot, ma már legfeljebb 100 ezer példány él belőlük.

Az előzetesen elfogadott határozatot még jóvá kell hagynia az augusztus 28-i plenáris ülésnek is, ezt követően 30 nap múlva léphet életbe a zsiráfvédelmi előírás.