Forró nyár után jön az őszi hullámvasút a tőzsdéken

tőzsde, Wall Street, USA, New York
NEW YORK, NY - OCTOBER 26: A monitor displays the day's final numbers on the floor on the New York Stock Exchange (NYSE), October 26, 2018 in New York City. The Dow Jones Industrial average was down nearly another 300 points at the close on Friday. Disappointing earnings numbers from key technology companies, including Amazon and Alphabet, were driving forces for the markets' slide. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kezd elszakadni a cérna az idén eddig félelmetesen erős amerikai részvénypiacon is: a múlt héten gyorsan ítélő bíróságként végeztek ki számos részvényt a befektetők. Az erőteljes tőzsdei esés hatására már mintegy 300 papír került 52 hetes mélypontra, azaz a tavaly decemberi zuhanás szintje alá a New York-i tőzsdén. Írásunkban pillanatképet ad a részvénypiacok gyorsan változó világából Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. portfóliómenedzsere.
Vágólapra másolva!

A globális tőkepiacok mozgatórugói villámgyorsan átalakultak augusztusban. Az eddigi emelkedő (főleg USA) részvénypiaci trenddel félig-meddig elaltatott befektetők immár nem pusztán félnek a világgazdaság érdemi lassulásától és a recessziótól, hanem Donald Trump augusztus 1-i üzenete óta

kőkeményen árazzák ezt a negatív gazdasági világképet.

Mint ismeretes, az amerikai elnök a Twitteren az addig meg nem vámolt (éves szinten) 300 milliárd dollárnyi kínai árura jelentette be 10 százalékos vámtarifa bevezetését szeptember 1-től. Majd augusztus közepén érkezett a bejelentés arról, hogy a vámok bevezetését december 15-re halasztják. Mivel befektetők az év első felében nem erre pozicionálódtak, ezért ez a bejelentés több instrumentumban vágtató trendeket és ármozgásokat idézett elő.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Emellett kifejezetten extrém folyamat, hogy

az európai kötvénypiacon a negatív kamatozású kötvények szélsebes térhódítása zajlik.

Kilenc európai országban (Németországban, Hollandiában, Finnországban, Franciaországban, Ausztriában, Írországban, Belgiumban, Portugáliában és Spanyolországban) már a kötvények több mint a felére negatív hozamok mellett kereskednek.

– hangsúlyozza ezzel kapcsolatban Jónap Richárd. -

Az elborult kötvénypiaci hozamcsökkenés és árfolyamemelkedés mellett megindult, illetve felgyorsult a részvénypiacokról való pénzkivonás folyamata is augusztusban.

Az alábbi ábrán a Dow Jones indexe látható 2018. október 1-től napi gyertyákkal:

Forrás: StockCharts.com

Érdemes megfigyelni a Dow Jones mozgását mutató fenti ábrán a 9 napos mozgóátlagok alakulását (amit kék vonal jelez, a piros vonal pedig a 200 napos mozgóátlagot), amely az elmúlt 10 és fél hónapban hat komolyabb, néhány hetes trendben mozgatta a részvénykereskedelmet a Dow Jones esetében (is).

Az ábrán a következőképpen jelöltük ezeket a folyamatokat:

  • Trend 1 – 2018 október: leszorító erő az egész hónapban;
  • Trend 2 – 2018 december: leszorító erő, piaci összeomlás;
  • Trend 3 – 2019 január-február: felhajtóerő, főnixmadárszerű feltámadás;
  • Trend 4 – 2019 május: leszorító erő Trump vámjaira;
  • Trend 5 – 2019 június-július: felhajtóerő a rossz hírek hiányára;
  • Trend 6 (?) – 2019 augusztus: leszorító erő (egyelőre) Trump vámjaira.

Érdemes megfigyelni, hogy az algoritmikus momentumkereskedés térhódításával egyidejűleg ez a rövidtávú 9 napos mozgóátlag fontosabb indikátor lett, mint a hosszú távú trendek kísérője, a 200 napos mozgóátlag. Ebből a szempontból nézve pedig nagyon tanulságos a múlt hét keddi és szerdai (augusztus 13. és 14.) kereskedési nap mozgásainak alakulása (zöld téglalap, 7. sorszám). A keddi napon alig kezdődött el a kereskedés, amikor jött a hír a 300 milliárd dollárnyi kínai termékek terhelő vám bevezetésének szeptember 1-ről december 15-re halasztásáról. Ez elementáris emelkedést hozott, ám a nap végén már megjelentek az eladók. Másnap pedig masszív negatív nyitás után a keddi szintek alá vertek be minden vezető amerikai indexet az év legnagyobb eső napján. A kommentárok a rossz kínai és német adatokkal és az inverzzé (2 év-10év) váló amerikai hozamgörbével magyarázták az esést.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A piac esni akar

A Concorde blogja szerint azonban szó sincs erről. Két hónappal ezelőtt, amikor tombolt az amerikai részvénypiaci bika, egy ilyen kombinációra a jó hír napján emelkedett volna 500 pontot a Dow, majd a rossz hírekre másnap esett volna 100-150 pontot. Most a nagyon jó hírre volt 383 pont emelkedés kedden, majd erre 800 pont esés másnap. Ez azt mutatja, hogy a piac esni akar, ugyanis

a befektetők igyekeznek a jó híreket eladásokra felhasználni.

E két nap árfolyamalakulása kísértetiesen hasonlít az ábrán kék téglalappal és 8. eseményként jelölt 2018. december 3-4-i kereskedésre. Akkor Donald Trump hozott jó híreket Buenos Airesből a G20-as találkozóról. Az a csoda is egy napig tartott.

Áthajózva Európába, a német DAX indexen még markánsabban figyelhető meg a 9 napos mozgóátlag elementáris ereje a múlt hét keddi-szerdai ármozgásoknál. A július végi-augusztusi 1000 pontos esést már csak nagyon vérszegény oldalazással tudta a DAX korrigálni.

Egyre több részvénytől fordulnak el a befektetők

A 9 napos mozgóátlag uralkodására napjainkban a legjobb példa egyébként a jelenleg a tőkepiac napos oldalán álló arany, aminek az árát hónapok óta tankönyvi módon szorítja fel ez a momentumindikátor.

A részvényindexekben látható augusztusi esés ugyanakkor eltörpül azokhoz az "egyéni drámákhoz" képest,

amelyek egyedi részvények tömkelegénél jelentek meg az elmúlt hetekben. Miközben az amerikai indexek az augusztusi esés ellenére még mindig nagyon erős 2019-es teljesítményt mutatnak, addig az NYSE-n az 52 hetes mélypontot ütő részvények száma folyamatosan nő. A elmúlt napokban közel 300 részvény került 52 hetes mélypontra, azaz a tavaly decemberi zuhanás szintje alá.

Forrás: AFP/Andrew Burton

Igazi rögtönítélő bíróságokat láthatunk egyes részvényeknél, ahol érdemi korrekció nélkül zajlik a zuhanás. Bizonyos kisebb-nagyobb hibát elkövető részvénytársaságokkal szemben egyik pillanatról a másikra teljesen elfogyott a befektetői türelem, ezeket immár látványosan két kézzel szórják ki a portfóliókból.

A Concorde szakértője szerint mindezek alapján a forró nyár vége után alighanem komoly őszi hullámvasútnak nézünk elébe.