Ezek a részvények a legjobb életre szóló befektetések

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Miközben az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani a napi piaci felfordulásokról, vannak olyan részvények, amelyek az eszközosztály általános kockázatai ellenére is hosszú távú, stabil befektetésekként működhetnek, akár több évtizedes távlatban is. Egy elemzés most összegyűjtötte azokat a papírokat, amelyeket a legnagyobb eséllyel érdemes megtartani egy egész életen át.
Vágólapra másolva!

Noha a részvényeket általában az egyik legkockázatosabb befektetési eszközként tartják számon a gyors árfolyam-ingadozások lehetősége miatt, mégis vannak olyan vállalatok, melyek papírjai akár évtizedes távlatban is stabil és nyereséges befektetést jelenthetnek. Egy elemzés most összegyűjtött 10 olyan részvényt, amelyre a legnagyobb eséllyel lehet támaszkodni akár élethosszig tartó befektetésként is.

Disney

Az egyik legfontosabb tényező, ami a Disney stabilitását adja, hogy a vállalat elég erős ahhoz, hogy visszakapaszkodjon minden esetleges lejtmenet után. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a Disney rendkívül nagy készpénzállománnyal rendelkezik.

Vagyis komoly esély van arra, hogy a társaság a legnagyobb viharok közepette is stabil lábakon áll majd az amerikai (és a globális) médiapiacon.

Az esetleges növekedési aggodalmakat pedig az is ellensúlyozhatja, hogy a társaság 1,3 százalékos osztalékhozamot fizet a részvénye után, ami tovább növeli a Disney vonzerejét.

Netflix

A médiapiac egy fiatalabb, ám annál fontosabb szereplője a Netflix, amelynek részvényárfolyama 2015-ben még 50 dollár alatt mozgott. Ha valaki akkor szállt be, az mára igen jól járhatott, mivel az online streaming szolgáltató papírja ma 300 dollár fölött forog.

Még bőven van növekedési lehetőség a Netflix előtt Forrás: AFP/Full Picture Agency/Jean-Baptiste Lacroix

A Netflix egyik legnagyobb előnye, hogy még relatíve alacsony az értéke ahhoz képest, hogy mekkora befolyással bír a médiapiacon.

Következésképpen még igen szép növekedési pálya állhat előtte a következő években vagy évtizedekben.

Összevetésképpen, az Apple piaci értéke ma 900 milliárd dollár körül mozog, vagyis nem valószínű, hogy az iPhone gyártója az eddigiekhez hasonló növekedési ütemre lesz majd képes. Ezzel szemben a Netflix piaci értéke még mindig csak 150 milliárd dollár körül van, szóval bőven van még hova növekednie.

A bővülés kulcsát pedig a nemzetközi terjeszkedés adja. A Netflix ugyanis a tervek szerint a következő két évben 700 millió potenciális felhasználó felé nyitna globálisan.

Procter & Gamble

A lista egyik „legunalmasabb" szereplője a Procter & Gamble (PG). Az „unalmas" azonban ebben az esetben kifejezetten pozitív jelző, mivel arra utal, hogy a vállalat hosszú ideje igen stabil és megbízható, vagyis egy portfólióban kellően ki tudja egyensúlyozni a kockázatosabb papírokat.

A PG stabil irányítása komoly múltra tekint vissza, erős készpénzállománnyal és kedvező osztalékhozammal.

Ráadásul amellett, hogy a vállalat termelése jelentősen diverzifikált, a PG számos olyan alapvető terméket gyárt, mint a fogkrém vagy a szappan.

Vagyis még ha egy igen súlyos recesszió is üt be, a PG cikkei iránti kereslet várhatóan akkor sem fog drámaian csökkenni.

Exxon Mobil

Elsőre talán meglepő lehet egy olajpiaci óriás beválasztása a listába, mivel a következő évtizedekben a világ energiapiacára komoly átalakulás várhat. Mindazonáltal egy kellően széleskörű portfólióban az Exxon részvénye igencsak indokolt lehet.

Nem kell teljesen lemondani az olajpiaci óriásról sem Forrás: AFP/Eric Piermont

Részben azért, mert az olajár elkezdett talpra állni, aminek köszönhetően új erőre kaphatnak az iparági szereplők is. Másrészt az Exxon részvénye még mindig eléggé mélyen van a 2015-ös csúcsához képest, vagyis bőven van tere az emelkedésnek. A legfontosabb tényező azonban, hogy az Exxon az agresszív növekedési stratégiája mellett

olyan struktúrát alakított ki, amelynek köszönhetően nem függ annyira az olajár változásától, mint számos más iparági szereplő.

Végül pedig a vállalat az elmúlt 36 év mindegyikében 5,1 százalékos osztalékhozamot fizetett, ami elég jó fedezet az esetleges kockázatok ellen.

Walmart

Ha kiskereskedelemről van szó, a befektetők gyakran figyelmen kívül hagyják a Walmartot, és inkább az Amazon gyors növekedésére figyelnek. Noha az Amazon valóban igen kedvező hosszú távú befektetésnek számít, a Walmart ereje még így is megkerülhetetlen.

Mióta pedig az áruházlánc néhány éve beszállt az e-kereskedelembe is, a Walmart papírja elég szépen talpra állt.

Bár vannak ellenszelek, az elemzés szerint egy igen stabil részvényről beszélhetünk. Ráadásul az e-kereskedelmi eladások alapján úgy tűnik, a Walmart elég jó úton jár ahhoz, hogy felvegye a versenyt például az Amazonnal.

Amazon

Ezzel együtt nem lehet elmenni az e-kereskedelem jelenlegi királya mellett sem. A 895 milliárd dolláros piaci értékkel bíró Amazon ugyanis az elmúlt évek egyik legnagyobb növekedési sztoriját tudhatja maga mögött.

Az Amazon a jövőben is kiemelkedő sztár maradhat Forrás: AFP/Jim Watson

Második ránézésre azonban az Amazonnal vannak problémák, ha évtizedes távlatban gondolkodunk. Egyrészt a vállalat piaci értéke már olyan hatalmas, hogy a múltbéli gyors bővülés folytatása szinte elképzelhetetlen. Másrészt a cég egyáltalán nem fizet osztalékhozamot, ami szintén probléma lehet az esetleges kockázatok esetén.

Mindazonáltal az Amazon legnagyobb ereje a diverzifikált üzleti modelljében van.

Az e-kereskedelmi gigász ugyanis ma már bőven nem csak a kiskereskedelem terén hasít. A számos érdekeltsége közül kiemelkedik a felhőalapú informatika, amely a jövőben igen komoly növekedési bázist jelenthet a cégnek.

Berkshire Hathaway

Ha hosszú távú befektetésekről van szó, nincs olyan lista, amelyről lemaradhat a Warren Buffett befektetési guru által irányított Berkshire Hathaway. Jóllehet egy mai fiatal befektető már lényegében lemaradt a Berkshire nagy felfutásáról, még így is egy igen masszív és rendkívül stabil lábakon álló vállalatról van szó.

Főleg, hogy a Berkshire-nek most már új alapmenedzserei vannak, akik igen jó érzékkel veszik észre napjaink legjobb befektetéseit. Mindez pedig, összehangolva a cég hagyományosan hosszú távú stratégiájával, igen vonzó lehet mindenkinek, aki évtizedes távlatokban gondolkodik részvényvásárláson.

Unilever

A lista egy másik „nagy öregje" az Unilever, amely az elmúlt években komoly átszervezéseken ment keresztül annak érdekében, hogy fenntartsa a versenyképességét az egyre keményebb piaci körülmények között.

A "nagy öregek" a jövőben is talpon maradnak Forrás: Imaginechina/Weng lei - Imaginechina/Weng Lei

A legendás vállalat alkalmazkodóképessége pedig arra utal, hogy az Unilever várhatóan egy recessziós időszakban is talpon tud maradni. Emellett a cég (ugyanúgy, mint a Procter & Gamble) számos alapvető fogyasztási cikket gyárt, amelyekre nehezebb gazdasági periódusokban is szükség lesz.

A társaság másik nagy előnye a rendkívül erős jelenléte a feltörekvő piacokon.

Az Unilever 2017-ben ugyanis a bevételeinek több mint felét már a feltörekvő piacokon realizálta, amivel szintén kiemelkedik a versenytársai közül.

Microsoft

A kortárs technológiai sztárokat elnézve, a Microsoft részvénye kifejezetten unalmasnak mondható. Ezzel együtt az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb cégéről van szó az informatikai iparban, ami arra utal, hogy a vállalat elég stabil ahhoz, hogy hosszú távon is kiszolgálja (és meghatározza) a fogyasztói igényeket.

Ezzel együtt bár a Microsoft részvénye ma elég drágának számít, a cég növekedési lehetőségei igen vonzók.

Főleg, hogy a társaság lendületesen távolodik el a puszta szoftvergyártástól az olyan újabb területek felé, mint a felhőalapú informatika.

Következésképpen úgy tűnik, a Microsoft a jövőben is kiállja majd az idő próbáját.

Waste Management

A lista talán legkevésbé ismert szereplője az 1968-ban alapított Waste Management (WM), amely kiemelkedő szereplő az amerikai szemétszállításban. A vállalat legnagyobb ereje pedig egyszerűen abban van, hogy bármi is történjék a jövőben a világgazdasággal, az igen valószínűnek látszik, hogy a hulladékkezelés a következő évtizedekben is megkerülhetetlen terület lesz.

A WM pedig nem csupán a már kiépült hálózatai miatt lehet stabil befektetés, hanem azért is, mert a vállalat az elmúlt időszakban komoly diverzifikációt hajtott végre. Ennek jegyében a WM beszállt például az újrahasznosításba is.

Vagyis ha a jövőben a hulladékkezelés a mainál sokkal zöldebb lesz, a Waste Management kilátásai várhatóan akkor sem fognak romlani.

Ezzel együtt igen fontos tényező, hogy a WM az elmúlt 15 évben folyamatosan emelte a részvényére fizetett osztalékhozamot, és jelenleg semmi nem utal arra, hogy ez a trend a közeljövőben megtörne.