Okostelefonos alkalmazással segítik az alma növekedését

alma almafa almaszüret dolgozik fa Foglalkozás gyümölcs gyümölcsfa HÉTKÖZNAPI munkás NÖVÉNY SZEMÉLY szüretel Napkor, 2014. szeptember 22.
Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg me
Napkor, 2014. szeptember 22. Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A kistermelők még nem engedhetik meg maguknak a mezőgazdasági tanácsadást Szerbiában, így ősi megfigyelésekre támaszkodnak az almatermesztés során. Öt fiatal úgy döntött, hogy a legmodernebb technikával segít be nekik.
Vágólapra másolva!

Az alma az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportterméke Szerbiának. Európában a hatodik helyen vannak, és még mindig van növekedési potenciáljuk.

A kisebb termelők viszont engedhetik meg maguknak az almatermesztési tanácsadót. Egy startup sietett a segítségükre és kifejlesztett egy olyan mobil alkalmazást, a MapMyApple-t, amellyel segítik az almaültetvények gazdáit.

Az alkalmazás a Future Agro Challange verseny döntőjébe is bekerült.

David Blazevski, az alkalmazás egyik programozója elmondta a Telegraph Businessnek, hogy pontosan miként segítik az almatermelőket. A riportban a fiatal vállalkozó elmondja, hogy a digitalizáció egyre inkább kiterjed az élet minden területére, beleértve a mezőgazdaságot is. Sajnos sok gazdálkodó számára ezek a modern technológiák még nem eléggé érhetők el. A startup alapítói azt szeretnék, hogy a mezőgazdasági technológiák minden termelő számára hozzáférhetőbbé váljanak, ezáltal elősegítsék a termelékenységet és időt takarítsanak meg. Ezért céljuk, hogy tovább javítsák a MapMyApple alkalmazást, megfogadva a gyümölcstermelők igényeit.

A Fresh Agriculture Technologies-t 2018-ban alapították, a céget Szerbiából és az Egyesült Államokból érkezett magánbefektetők támogatják.

A megalakulás óta három nyelven fejlesztették ki az applikációjukat, kibővítették piacukat, és tervezik a további bővítést a világ minden gyümölcstermelője számára.

Az alkalmazás mögött öt fiatal áll, akik a programozás, a közgazdaságtan és az agronómia területéről érkeztek.

Az alkalmazás felhasználói

​​elsősorban egyéni termelők vagy mezőgazdasági üzemek dolgozói, jellemzően 25 és 45 év közöttiek, akik átlagosan körülbelül öt hektáros almaültetvényekkel rendelkeznek.

Ezek a gazdák elkötelezettek az alma hosszú távú termesztése iránt, és az applikációnak köszönhetően javítani szeretnék termelékenységüket és terményeik minőségét.

Az alma a legtöbbet fogyasztott gyümölcs (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Balázs Attila

Az emberi tényező azonban még mindig pótolhatatlan, így a szoftveres megoldás csak könnyebbé teszi a gyümölcsös napi gondozását. A MapMyApple olyan, mint egy digitális asszisztens, vagy mint egy "zseb-agronómus", amely az ültetvény adatainak megadása után

napi terveket készít az ültetvény igényeinek megfelelően, és támogató információkat nyújt az időjárás, a csapadék, a jelenlegi fenofázis (a növény egyedfejlődési szakasza), valamint a gyümölcsösök műholdas képei alapján.

Az alkalmazás folyamatosan tárolja a termesztés történetét, függetlenül attól, hogy végrehajtotta-e az ajánlást a termelő, vagy maga döntött a beavatkozásokról.

Sok gyümölcstermelő panaszkodik a megbízhatatlan időjárásra, például a fagyra vagy a jégesőre, amely gyakran okoz váratlan, de tartós hatást a gyümölcsültetvényre nézve. A betegségek és a kártevők is nagy problémát jelentenek, hiszen tartósan károsíthatják a gyümölcsöt.

Épp ezért a gyümölcstermesztőknek értesítési rendszerre van szükségük, amely figyelmezteti a helyi kártevők előfordulásának veszélyét, és javaslatokat tesz a permetezésre és az egyéb védelemre.

Az alma a világon a legtöbb termesztett gyümölcs, melyet a legnagyobb mértékben is fogyasztanak. Az applikáció mellett azonban a cég tervei közt szerepel más gyümölcsültetvények támogatása is, így a MapMyApricot (sárgabarack), MapMyCherry (cseresznye), MapMyPeach (őszibarack), MapMyPlum (szilva), MapMyPear (körte) mobilalkalmazás megjelenése is.

Forrás: Telegraf.rs