Most a gyenge font miatt ömlik a pénz a brit techcégekbe

London
View of the City of London' skyline, on October 18, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az idei év első 7 hónapjában több amerikai és ázsiai tőke áramlott a brit technológiai szektorba, mint tavaly összesen. A háttérben elsősorban a gyenge fontnak köszönhető kedvező környezet áll.
Vágólapra másolva!

Idén Japán és Szingapúr volt a brit technológiai szektor két legnagyobb ázsiai befektetője, amivel lenyomták még Kínát is – derül ki a frissen közzétett hivatalos adatokból. Az iparági szereplők szerint a folyamat annak tudható be, hogy az olcsó font miatt olyan alacsonyak lettek a vállalatok árazásai, hogy a külföldi szereplők gyorsan le is csaptak a lehetőségre.

Az angol font manapság kétéves mélypontja körül forog az amerikai dollárral szemben.

A trendre pedig a brit cégek már elkezdtek tudatosan is lecsapni, és egyre jobban használják ki az ázsiai tőkebevonási lehetőségeket. A cégek általában olyan ázsiai piacokhoz akarnak hozzáférni, melyek kellően nagyon és változatosak. Az ázsiai befektetők pedig abban is segíthetnek a vállalatoknak, hogy megértsék a helyi piacokat, és ezáltal jobban teljesíthessenek ott.

Egyre vonzóbb a brit technológiai szektor Forrás: robertharding/Chris Mouyiaris/Chris Mouyiaris

Az sem mellékes, hogy a brit technológiai cégek kedvező fedezetet nyújthatnak az ázsiai befektetők számára a kereskedelmi háború negatív következményei ellen. Az amerikai és a kínai technológiai szektorba irányuló külföldi befektetések ugyanis érezhetően lecsökkentek a két ország kereskedelmi konfliktusa miatt, aminek következtében az európai iparág egyre vonzóbb a nemzetközi környezetben.

A számokat tekintve az látszik, hogy a brit technológiai szektorba idén eddig 3,7 milliárd dollárnyi amerikai és ázsiai tőke áramlott, míg a tavalyi egész éves szám mindössze 2,9 milliárd dollár volt.

Csak Ázsiából, az idei év első felében, 1,8 milliárdnyi tőke érkezett a brit tech szektorba, ami komoly növekedés a tavalyi 0,6 milliárd után.

A legnagyobb befektető azonban még így is az Egyesült Államok volt, nagyjából 2 milliárd dollárral.

Mindez arra utal, hogy a brit technológiai szektor még a brexitet övező bizonytalanságok ellenére is a világ egyik legvonzóbb befektetési területének számít. Arra azonban az elemzők is figyelmeztetnek, hogy a vállalatoknak érdemben fel kell készülniük arra a helyzetre, amikor Nagy-Britannia valóban kilép az Európai Unióból. Ez ugyanis komoly átalakulásokat is hozhat a nemzetközi mezőnyben.