A hongkongi tüntetések miatt nem lép tőzsdére az Alibaba

Alibaba
--FILE--A Chinese netizen looks at a logo of Alibaba.com on his computer in Huaibei city, east China's Anhui province, 19 September 2018. Alibaba Group Holding Ltd announced on Wednesday (19 September 2018) the establishment of a dedicated chip subsidiary that aims to create customized artificial intelligence chips and embedded processors to further support the tech giant's sprawling cloud and internet of things businesses. The company plans to launch its first indigenous AI interference chip - AliNPU - in the second half of 2019, Chief Technology Officer Zhang Jianfeng told its annual cloud computing conference in Hangzhou. Zhang said the company has embarked on developing its own quantum processors, and is looking to roll out genuine quantum chips in two to three years.
Vágólapra másolva!
Elhalasztja a hongkongi tőzsdére lépését a legnagyobb kínai e-kereskedelmi vállalatnak számító Alibaba. A 15 milliárdos üzlet csúszását a vállalat a helyi politikai bizonytalansággal indokolta.
Vágólapra másolva!

A hongkongi tüntetéshullám miatt csúszni fog az Alibaba hongkongi tőzsdére lépése – értesült a Reuters az üzletet ismerő belső forrásokból. Az Alibaba a negyedéves eredmények múlt heti közzététele előtt tartott igazgatótanácsi ülést, amelyen a lap értesülései szerint

döntés született arról, hogy elhalasztják a 10 és 15 milliárd dollár közé becsült üzletet.

Az eredeti tervek szerint a részvénykibocsátásra augusztus végén került volna sor.

A Reuters tudósítását követően a CNBC hivatalos reakciót kért az Alibaba szóvivőjétől, de a vállalatnál nem kommentálták az értesüléseket.

Elhalasztják a nagy hongkongi tőzsdére lépést Forrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

A döntés azt követően született, hogy Hongkongban már több mint 11 hete folyamatos tüntetések zajlanak. Az egyre feszültebb helyzetnek pedig Hongkong most már el is kezdte megérezni a kedvezőtlen gazdasági hatásait. Amikor például a múlt héten a tüntetők lezárták a hongkongi repteret, a helyi tőzsde hét hónapos mélypontra zuhant.

A hírek szerint az Alibaba egyelőre nem tűzött ki hivatalosan új dátumot, de a Reutersnek nyilatkozó források szerint

október elején már összejöhet a részvénykibocsátás, ha a feszültségek enyhülnek, a piaci körülmények pedig újra kedvezőek lesznek az üzlethez.

Az egyik forrás hangsúlyozta, a közeljövőben nem volna túl bölcs dolog beindítani az üzletet. Ráadásul biztos, hogy Pekinget is provokálná a lépés, mivel a vállalat ezzel lényegében megjutalmazná Hongkongot a jelentős részben Kína-ellenes tüntetések közepette – tette hozzá.