A hongkongi tüntetések miatt nem lép tőzsdére az Alibaba

2019.08.21. 11:58

Elhalasztja a hongkongi tőzsdére lépését a legnagyobb kínai e-kereskedelmi vállalatnak számító Alibaba. A 15 milliárdos üzlet csúszását a vállalat a helyi politikai bizonytalansággal indokolta.

A hongkongi tüntetéshullám miatt csúszni fog az Alibaba hongkongi tőzsdére lépése – értesült a Reuters az üzletet ismerő belső forrásokból. Az Alibaba a negyedéves eredmények múlt heti közzététele előtt tartott igazgatótanácsi ülést, amelyen a lap értesülései szerint

döntés született arról, hogy elhalasztják a 10 és 15 milliárd dollár közé becsült üzletet. Az eredeti tervek szerint a részvénykibocsátásra augusztus végén került volna sor.

A Reuters tudósítását követően a CNBC hivatalos reakciót kért az Alibaba szóvivőjétől, de a vállalatnál nem kommentálták az értesüléseket.

Elhalasztják a nagy hongkongi tőzsdére lépéstForrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

A döntés azt követően született, hogy Hongkongban már több mint 11 hete folyamatos tüntetések zajlanak. Az egyre feszültebb helyzetnek pedig Hongkong most már el is kezdte megérezni a kedvezőtlen gazdasági hatásait. Amikor például a múlt héten a tüntetők lezárták a hongkongi repteret, a helyi tőzsde hét hónapos mélypontra zuhant.

A hírek szerint az Alibaba egyelőre nem tűzött ki hivatalosan új dátumot, de a Reutersnek nyilatkozó források szerint október elején már összejöhet a részvénykibocsátás, ha a feszültségek enyhülnek, a piaci körülmények pedig újra kedvezőek lesznek az üzlethez.

Az egyik forrás hangsúlyozta, a közeljövőben nem volna túl bölcs dolog beindítani az üzletet. Ráadásul biztos, hogy Pekinget is provokálná a lépés, mivel a vállalat ezzel lényegében megjutalmazná Hongkongot a jelentős részben Kína-ellenes tüntetések közepette – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK